DORH zbog propusta tužiteljice Pokupec povukao optužnicu protiv Sačića, a nju razriješio

DORH zbog propusta tužiteljice Pokupec povukao optužnicu protiv Sačića, a nju razriješio

Screenshot: Google Streetview

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO (DORH) u ponedjeljak je potvrdilo da je povuklo "manjkavu optužnicu" za ratni zločina nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje te zbog propusta u tom slučaju pokrenulo postupak razrješenja zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec.

U priopćenju na službenoj internetskoj stranici stoji da je o namjeri podizanja optužnice zbog zločina protiv civila počinjenih 26. kolovoza 1995. u selu Ramljani Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu bilo dužno izvijestiti 'krovno' Državno odvjetništvo. No to je učinilo tek nakon podizanja optužnice, 14. siječnja, pa DORH nije imalo priliku ranije raspravljati o njezinoj "pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti".

Pojašnjavaju da je na raspravama koje su vođene na dvije sjednice Kaznenog odjela zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o "predmetu od posebnog državnog interesa u kojem se pojavljuju složena pravna i činjenična pitanja", zbog čega je zagrebačko tužiteljstvo bilo dužno izvijestiti Državno odvjetništvo o "već poduzetim radnjama kao i o svojim daljnjim namjerama, odnosno o namjeri podizanja optužnice".

Optužnica ima znatne nedostatke

"Isto tako, zaključeno je da optužnica i postupak prije njezinog podizanja trpe znatne nedostatke", jer "tijekom provedene istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret. Ovakvim načinom rada u prethodnom kaznenom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uvjeti postupanja i optuživanja kao niti profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zločina propisani Naputkom Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zbog toga je 6. veljače "naložio povlačenje optužnice koja je povučena sa Županijskog suda u Zagrebu s današnjim danom".

Smatrajući da je "za propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini odgovorna Željka Pokupec kao županijska državna odvjetnica", Cvitan je zatražio da podnese ostavku pa je Željka Pokupec 6. veljače podnijela zahtjev za razrješenje s dužnosti, ističu u DORH-u.

Sačić tvrdi da je nevin

Optužnica protiv Sačića i Drlje podignuta je 12. siječnja, a povučena je prije nego što je o njenoj osnovanosti raspravljalo sudsko optužno vijeće.

Željko Sačić izjavio je za HRT radiokako je optimist, te da uopće ne dvoji da će protiv njega itko više podnijeti bilo kakvu optužnicu za ratni zločin jer je kaže, nevin, te da nema nikakvih činjenica za kazneni progon.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara