DPA: Crkva nametnula referendum o braku u Hrvatskoj

DPA: Crkva nametnula referendum o braku u Hrvatskoj

Foto: FAH

IRSKA nije prva zemlja u Europi koja je plebiscitarnim izjašnjavanjem odlučivala o pravima na brak istospolnih parova, piše u nedjelju njemačka agencija dpa i podsjeća da je među zemljama koje su to učinile prije bila i Hrvatska.

U Hrvatskoj je, navodi njemačka agencija, 1. prosinca 2013. organiziran referendum u kojemu su građani velikom većinom odlučili da u ustavu bude priznat samo kršćanski brak. "Moćna hrvatska Katolička Crkva isforsirala je to pitanje nakon što je vladi predočila peticiju koju je potpisalo 740.000 ljudi. Namjera je bila da se spriječi mogućnost davanja jednakog bračnog statusa istospolnim parovima koji omogućuje EU", piše dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Slovačkoj je 8. veljače ove godine neuspjehom završio pokušaj blokiranja istospolnih brakova referendumom. Narodno izjašnjavanje zatražio je Savez za obitelj, skupina koju podupire Katolička Crkva, ali je izlaznost bila samo 21,4 posto, znatno manje od 50-postotnog praga koji je po slovačkim zakonima potreban da bi referendum uspio.

U Sloveniji je, podsjeća dpa, 2012. spriječen referendum o liberalizaciji bračnih prava, ali je pokret To je za djecu, uz potporu Katoličke Crkve, prikupio dovoljno glasova za organizaciju drugog referenduma kojim se željelo spriječiti istospolne brakove. Slovenski parlament je 25. ožujka ove godine odlučio da bi takav referendum bio neustavan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara