"Da je bahat kao političari u BiH, nizozemski kralj ostao bi bez posla"

"Da je bahat kao političari u BiH, nizozemski kralj ostao bi bez posla"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NIZOZEMSKI kralj Willem-Alexander brzo bi ostao bez prijestolja i morao bi potražiti novi posao kada bi se ponašao poput političara u Bosni i Hercegovini, kazao je nizozemski veleposlanik u BiH Jurriaan Kraak slikovito predstavljajući način na koji većina inozemnih diplomata vidi osobe koje trenutačno obnašaju najvažnije dužnosti u BiH.

Pridružujući se kritikama na račun vlasti u BiH što su ih ranije ovog mjeseca vrlo otvoreno uputili američki otpravnik poslova u toj zemlji Nicholas Hill i veleposlanik Japana Hideo Yamazaki, nizozemski je veleposlanik u intervjuu za sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" od četvrtka istaknuo da je bahato ponašanje političara u BiH kojemu i sam neprestano svjedoči tek simptom puno ozbiljnijih problema u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kada bi se kralj Nizozemske ponašao tako (kao političari u BiH) u prometu i on bi za mjesec dana morao potražiti novi posao", kazao je Kraak. Dodao je da je i osobno ozlojeđen onime na što je ranije upozorio japanski veleposlanik - kolonama limuzina s političarima koje uz policijsku pratnju bezobzirno jure bosanskohercegovačkim cestama često pri tom ugrožavajući sigurnost drugih u prometu.

"No valja shvatiti da je to samo simptom nečeg većeg. U BiH i pored puno uloženih napora još nije uspostavljena vlast od građana i za građane", kazao je nizozemski veleposlanik. Istaknuo je da su i poplave u svibnju pokazale kakve su posljedice loše vlasti jer su štete koje su nastale bile znatno veće nego da je postojala vlast koja je funkcionalna.

Veleposlaniku Kraaku bilo bi nezamislivo ponašati se poput političara u BiH jer bi ga bilo sramota zbog činjenice da je ta zemlja po mnogo čemu u rangu s državama poput Jemena ili Sijera Leonea. "Ljudi znaju da ovako više ne može", kazao je Kraak izražavajući nadu da će izbori u listopadu donijeti potrebne promjene. Upozorio je i na činjenicu da BiH sve više tone na popisu prioriteta međunarodne zajednice jer je sada "tek peta ili šesta" važna kriza koju bi trebalo rješavati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara