Da odlučuje samo hrvatski narod ovih 11 kandidata bi sjedilo u Europskom parlamentu

Foto: Index

DA JE na izborima za Europski parlament presudna samo volja naroda, sastav hrvatskih predstavnika u Europi bio bi nešto drugačiji.

Naime, mandati su se unutar lista umjesto isključivo prema preferenciji glasača raspoređivali kombiniranjem preferencijalnih glasova s redoslijedom na listi. Prednost ulaska u Europski parlament, bez obzira na redoslijed na listi, imali su kandidati koji su unutar svojih lista skupili više od 10 posto glasova birača koji su se opredijelili na njihovu listu, a ostatak mandata se dijelio prema stranačkom odabiru, odnosno redoslijedu na izbornoj listi.

Najviše preferencijalnih glasova osvojili su:
1. Tonino Picula (SDP) - 132.792
2. Ruža Tomašić (HSP-AS) - 107.206
3. Andrej Plenković (HDZ) - 71.072
4. Mirela Holy (ORaH) - 52.375
5. Marijana Petir (HSS) - 42.683
6. Ivica Tolić (HDZ) - 28.162
7. Davor Ivo Stier (HDZ) - 26.432

Tekst se nastavlja ispod oglasa
8. Milorad Pupovac (SDSS) - 25.811
9. Neven Mimica (SDP) - 22.450
10. Ivan Jakovčić (IDS) - 21.380
11. Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) - 20.949

Iako ga je SDP smjestio tek na 5. mjesto svoje koalicijske liste, Picula je svoje mjesto u Europskom parlamentu, unatoč svega 4 mandata koja je osvojila SDP-ova lista, dobio zahvaljujući ogromnoj podršci birača. Iako je Milorad Pupovac bio drugi po broju preferencijalnih glasova na SDP-ovoj listi, u Europski parlament neće jer prag od 10 posto za preferencijalne glasove nije prešao, a SDP ga je smjestio na posljednje, 11. mjesto na listi. Pozicija u Europskom parlamentu umalo je izmakla još jednom SDP-ovom koalicijskom partneru, IDS-u, ali 4. na listi Ivan Jakovčić ipak će u Bruxelles jer nositelj liste Neven Mimica neće u EP zbog obnašanja dužnosti europskog povjerenika za zaštitu potrošača.

Iako je na HDZ-ovoj koalicijskoj listi bila tek 6., Ruža Tomašić osvojila je najveći broj glasova njihovih birača te osigurala svoje mjesto u Europskom parlamentu još u trenucima dok je bilo neizvjesno hoće li HDZ-ovoj listi pripasti 5 ili 6 mandata. Izborni prag što se tiče preferencijalnih glasova prešli su i nositelj liste Andrej Plenković te 5. na listi Marijana Petir iz HSS-a. Da se pitalo samo birače, Dubravka Šuica i Ivana Maletić ne bi opet sjedile u Europskom parlamentu, ali su im poziciju osigurale stranačke preferencije - 2. i 3. mjesto na listi. Iako je, prema preferencijama birača, 4. na listi Davor Ivo Stier trebao "glatko" ući u Europski parlament, njegova pozicija bila je upitna sve do zadnjeg trena jer je ovisio o tome hoće li HDZ-ova lista osvojiti 5 ili 6 mandata. Europskog parlamenta zbog tek 7. pozicije na HDZ-ovoj listi nije se domogao HDZ-ov Ivica Tolić, iako je prema preferencijalnim glasovima birača trebao put Bruxellesa.

Zanimljivo je da bi, da se gledalo isključivo preferencijalne glasove, HDZ ostao bez jednog mandata koji bi pripao Milanu Kujundžiću i njegovom Savezu za Hrvatsku.

Prema preferencijama birača čelnica ORaH-a Mirela Holy zauzela je četvrto mjesto, ali ona ne želi u Europski parlament te ondje šalje 2. na svojoj listi - Davora Škrleca.

> Ovo je 11 zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku u Europi

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara