Dačić uoči sastanka s Thaqijem: Idem spasiti što se spasiti može

Dačić uoči sastanka s Thaqijem: Idem spasiti što se spasiti može

Foto: AFP

PREDSJEDNIK srpske vlade Ivica Dačić prije odlaska u Bruxelles, gdje će razgovarati s Hashimom Thaqijem, izjavio je da ide tamo kako bi "spasio što se spasiti može". Dodao je i da očekuje težak sastanak, ali da nikakve granice s Kosovom ne dolaze u obzir, prenosi B92.

Dačić je ponovio da nitko ne treba biti u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može izgubiti, poručujući da je sada pitanje "što možemo vratiti".

"Kad ćemo si već jednom utuviti u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasiti može. Ni oteto nećemo priznati, ali moramo živjeti u realnosti", poručio je srpski premijer i dodao da u njega i Vladu nitko ne treba sumnjati jer će se truditi da spasi sve što se spasiti može. "Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir - je li to moguće - nije", rekao je Dačić.

"Srbija je u nebranom grožđu. Prije skoro godinu dana je parafiran sporazum (s Prištinom), a ja ga ne bih potpisao... Ovdje više nemate politiku između, već morate reći da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobivanja datuma za pregovore s EU", rekao je srpski premijer.

"Kad Srbija opet bude jaka, nitko nas neće ponižavati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi nismo pobijedili u ratu 1999. godine, jer da smo pobijedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvijek ima mjesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve", rekao je Dačić i dodao da su se i kroz povijest vodile mnoge bitke, a kada Srbija ponovo bude jaka neće je moći svatko ponižavati.

"Danas morate to trpjeti, stisnuti zube i raditi za svoj narod", rekao je Dačić i dodao da je lako voditi rat, a da je teško u miru izboriti se za vlastita prava. "Ja nikada neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo neovisna država, ali postoje neke stvari gdje nas nitko neće pitati. To je pravednost ili nepravednost međunarodnog puta", rekao je Dačić.

Kosovskim je Srbima poručio da država Srbija vodi računa o njima, ali da i Srbi s Kosova također trebaju imati u vidu interese cijele Srbije. Rekao je da razumije prosvjede Srba na sjeveru Kosova koji od jutros blokiraju jedan prijelaz ka Srbiji jer misle da će to ubuduće biti granica s centralnom Srbijom.

"Srbi s Kosova trebaju imati jedinstvenu politiku s državom Srbijom. Čak iako se primijene sporazumi koji nisu idealni, nema odustajanja od Srba s Kosova", rekao je Dačić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara