Dalić o Linićevoj politici: Ministar i Vlada napravili su stratešku grešku kada su preuzeli vlast

Foto: Davor Pongračić/Cropix

S OBZIROM da nam prijeti deficit veći od planiranih 10 milijardi kuna, niti jedna pojedinačna reforma ne može donijeti pomak na bolje, rekla je za Media servis bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić, komentirajući najavu ministra Slavka Linića da će se u svrhu rasterećenja proračuna, zanimanja kojima javna i državna služba nije osnovna djelatnost, prebacivati u privatni sektor. Poziva ministra da objavi podatke o stvarnom stanju proračuna za prvih osam mjeseci, a od Vlade očekuje da predstavi sveobuhvatan plan reformi koje mogu donijeti rast.

"Ministar Linić i Vlada napravili su stratešku grešku kada su preuzeli vlast jer u tom trenutku bili su stvoreni uvjeti da se krene u jasne reforme. Vlada se, međutim, odlučila za povećanje poreza i povećanje porezne presije te inzistiranje na prihodima. Skretalo se pozornost ministru Liniću da to neće dati rezultate. Nažalost, to se u ovogodišnjem proračunu jako dobro i vidi", dodaje Dalić koju muči što Linić još nije objavio stanje prihoda i rashoda u zadnja dva mjeseca.

"Nalazimo se na početku devetog mjeseca, a ministar izbjegava objaviti prihode i rashode, kako za srpanj tako i za kolovoz. Srpanj je sigurno moguće objaviti. Mislim da je od velike važnosti, ne samo za državne financije već i za ukupnu gospodarsku stabilnost države, pokazati kakvo je stanje u proračunu i kako će se to rješavati do kraja godine. Jer problemi koji prijete proračunu su ozbiljni i ne mogu se zakrpati malim iznosima", upozorava bivša ministrica financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara