Dan liječnika: S lista čekanja skinuto 8 tisuća pacijenata, ali važni su i preventivni pregledi

Dan liječnika: S lista čekanja skinuto 8 tisuća pacijenata, ali važni su i preventivni pregledi

Foto: Shutterstock

PREMIJER Zoran Milanović pozdravio je danas uspjeh projekta "Program plus" zahvaljujući kojem je su liste čekanja na zdravstvene usluge smanjene za oko 8.000 pacijenata, dodajući kako dobra organizacija i praksa pokazuju da se u zdravstvenom sustavu mogu rješavati i takvi problemi.

"Znamo za problem lista čekanja. Imaju ih Velika Britanija i Kanada, pa i Hrvatska. To je posljedica velikih potreba stanovništva i zagušenosti sustava. Međutim, pokazalo se da se dobrom praksom i dobrom organizacijom neke stvari mogu promijeniti", rekao je Milanović na Vladinoj sjednici.

U dva tjedna provedbe "Programa plus", koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, s lista čekanja skinuto je skoro 8.000 pacijenata, dodao je.

"Imamo dosta skupe opreme i aparata, koji ne smiju stajati neiskorišteni i moraju se amortizirati, odnosno koristiti maksimalno koliko je moguće. Zašto da ih prekriva prašina", kazao je Milanović.

Liječnici i medicinske sestre koji u tome sudjeluju za to će biti plaćeni, jer to jedino tako može i smije funkcionirati sustav, naglasio je Milanović te ujedno liječnicima čestitao Dan liječnika, koji se obilježava 26. veljače.

Na dan liječnika liječnici o preventivnim programima

U povodu Hrvatskog dana liječnika, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održan je okrugli stol „Liječnici u preventivnim programima“ na kojem su sudjelovali ministar zdravlja Siniša Varga, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo i brojni zdravstveni djelatnici.

Ministar Varga čestitao je svim liječnicama i liječnicima Hrvatski dan liječnika te istaknuo kako Hrvatska raspolaže dobro educiranim i vještim liječnicima s čijim visokim rezultatima stojimo uz bok europskim zemljama.

"Nismo zadovljni odazivom na preventivne preglede, dođite!"

Ministar se osvrnuo na provedbu preventivnih programa, osobito na programe ranog otkrivanja raka dojke, grla maternice i debelog crijeva istaknuvši kako je preventiva uvijek prioritet, jer rano otkrivanje bolesti i rana intervencija poboljšavaju kvalitetu života pacijenta.

„Nismo zadovoljni odazivom građana na preventivne preglede, stoga apeliram da svatko, kada na kućnu adresu dobije poziv na preventivni pregled, taj pregled i obavi. Preventiva je važna i iz financijskih razloga, jer ovdje za malo uloženog novca dobivamo značajan rezultat u očuvanju zdravlja naših građana“, rekao je ministar.

„Provođenje preventive povećalo se 12 puta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zahvaljujući novom modelu ugovaranja i uvođenjem preventivnih panela“, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec.

Dodala je kako Republika Hrvatska u ovoj godini očekuje povući oko 20 milijuna eura za preventivne programe u čiju će provedbu biti uključeni i HZZO, HZJZ, ali i civilno društvo, stručna društva i drugi. Skupa ćemo raditi na preventivnim programima koji će rezultirati boljim zdravljem hrvatskog stanovništva, rekla je Prenđa Trupec.

„Cijepljenje je najbolja preventiva, a ponekad i jedini lijek"

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin također je naglasila važnost sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti te pozvala roditelje da cijepe svoju djecu.

„Cijepljenje je najbolja preventiva za pojedine bolesti, a ponekad je i jedini lijek. Zahvaljujući cjepivima, mi danas uopće ne poznajemo bolesti o kojima govore naše bake ili mame“.

Među liječnicima je 62 posto žena

Poljičanin je također rekla kako je liječništvo u Hrvatskoj sve više „žensko zanimanje“, jer među liječnicima je čak 62 posto žena, dok do 1899. godine nije bilo niti jedne.

Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić koji je podsjetio na bogatu tradiciju okupljanja liječnika koji su svoj prvi skup održali prije 141 godinu na današnji dan, po čemu danas obilježavamo Hrvatski dan liječnika.

Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore istaknuo je kako danas u Hrvatskoj radi 20 tisuća liječnika i to je snaga koja može puno učiniti za unaprjeđenje zdravlja hrvatskih građana.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara