Dan prije ljeta - jesensko vrijeme: Na Biokovu padao jak snijeg, na otocima noćas ispod 10°C!

Dan prije ljeta - jesensko vrijeme: Na Biokovu padao jak snijeg, na otocima noćas ispod 10°C!

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

POSLJEDNJE jutro klimatološkog proljeća osvanulo je pretežno oblačno, s temperaturama zraka koje više priliče kraju listopada, piše Crometeo. O neobičnoj hladnoći svjedoče temperature zraka izmjerene jutros diljem Dalmacije i Hrvatske. Potpuno neobično za kraj svibnja, temperature su se noćas na dijelovima Brača, Hvara i Korčule spustila ispod 10°C.

Protekle noć ciklona Ferdo donijela je mjestimično jake grmljavinske pljuskove, a u nekim dijelovima obalnog dijela srednje Dalmacije, kao i na području Pelješca bilo je i tuče. Jaka grmljavinska aktivnost nastavila se u petak ujutro na srednjodalmatinskim otocima.

Do 8,30 najviše kiše je palo na otoku Krku, 35 litara po metru kvadratnome. Slijede Dol na Hvaru 28, Pag 27, Starigrad Paklenica 24, Vela Luka 22, Zadvarje 20, Baška 18, Lovreć 18, itd…

Prošle godine u ovo vrijeme svi su se kupali u moru

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kiša i hladnoća mnoge su zgrozili, osobito ako imamo na umu da je prošle godine u ovo vrijeme sezona kupanja već odavno bila počela. Ove godine sasvim drugačiji prizori, za šetnju vani potrebni su dugi rukavi, čak i jakna.

“Zimskim” iznenađenjima tu nije kraj! Od 4 sata ujutro na najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, pada gust snijeg. Do 8 sati već ga je palo 5 centimetara uz temperaturu zraka od -1°C.

Priču o hladnoći završavamo podatkom da se već sada zna da će zadnja dekada (desetdnevlje) na službenom meteorološkoj postaji Split Marjan biti najhladnija zadnja dekada svibnja ikad, odnosno od početka službenih meteoroloških mjerenja!

Nestabilno vrijeme u Hrvatskoj zadržat će se do sredine idućeg tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara