"Dan s Jožom": HSS obilježio 16. obljetnicu smrti Josipa Pankretića

Screenshot: YouTube

ČLANOVI HSS-a danas su u Vrbovcu tradicionalnom manifestacijom "Dan s Jožom" odali počast Josipu Pankretiću, velikanu HSS-a i pučkom tribunu, obilježavajući 16. obljetnicu njegove smrti.

Uz obitelj Josipa Pankretića, polaganju vijenaca na groblju Dijaneš, svetoj misi u crkvi sv. Vida i prigodnom programu prisustvovali su brojni gosti i stranački dužnosnici, među kojima su bili i predsjednik HSS-a Branko Hrg te predsjednik HSS-a Zagrebačke županije i župan Stjepan Kožić.

"Vratimo se čovjeku, vratimo se ljudima, vratimo se na način kao što je to govorio i radio Joža Pankretić", istaknuo je Hrg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da je pred HSS-om zadatak vrlo jednostavan, ali i vrlo težak – upotrijebiti ono što im je Joža Pankretić ostavio, otići svojim ljudima, biti s njima, približiti im se, govoriti im, objašnjavati im, pozivati ih da se udružuju i na taj način dizati HSS.

Hrg je čestitao obitelji Pankretić da imaju "jedan takav plemeniti kamen na sebi koji je plemenit kao zlato“. Dodao je kako je vrlo sretna i stranka, jer su, kaže, vrlo rijetke stranke koje mogu tako častiti i tako lijepo govoriti o svojim tribunima, obnoviteljima i osnivačima. Hrg je podsjetio na čuvenu Pankretićevu energiju kojom je privlačio ljude u svoju stranku te rekao kako je i osobno bio privučen njegovom snagom, žarom i energijom i tražio mjesto gdje će se 1992. učlaniti u HSS.

Stjepan Kožić je istaknuo kako je Pankretić nesumnjivo bio političar ispred svoga vremena, koji je svojim neslomljivim duhom i karizmom ostavio velik trag na hrvatskoj političkoj sceni, ali i u našim srcima. "S jedne strane bio je tradicionalist koji duboko poštuje prave životne vrijednosti, dok je s druge strane bio suvremenik koji je svojim jasnim, slikovitim i direktnim političkim stilom iskazivao odgovornost prema svojim biračima, ali i uživao njihovo duboko povjerenje i poštovanje" kazao je Kožić.

Podsjetio je i na "Jožinu nevjerojatnu sposobnost spajanja temeljnih HSS-ovih načela mira i poštenja, pravednosti, očuvanja tradicionalnih vrijednosti, običaja i nacionalnog identiteta te skrbljenje za običnog čovjeka s tekovinama koje je donosilo vrijeme". "A upravo vrijeme u kojem danas živimo nam je donijelo mnoge kušnje i prepreke", rekao je te pozvao na složnost u ovim izazovnim vremenima za HSS.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja županijskog HSS-a "Josip Pankretić" zaslužnim članovima stranke. Velika plaketa s Jožinim likom uručena je županu Kožiću, a dodjeljuje se za razvoj stranke u općinskim, gradskim i županijskim organizacijama, razvoj međusobnih odnosa unutar HSS-a te za doprinos širenju demokracije i međusobnog uvažavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara