Dan sjećanja na zatočenike srpskih logora: Najmlađem logorašu u Stajićevu bilo je svega 8 godina

Foto: Ilustracija

HRVATSKA danas obilježava 20 godina od velike razmjene ratnih zarobljenika na Nemetinu, u blizini Osijeka, kada su razmijenjeni svi preživjeli branitelji Vukovara. Na današnji dan prije točno 20 godina kod Nemetina je zamijenjeno 714 hrvatskih logoraša, nakon devet mjeseci zarobljeništva u najgorim srpskim logorima u Stajićevu, Nišu, Aleksincu, Sremskoj Mitrovici i Begejcima.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara tom će prigodom uputiti predsjedniku Josipoviću prijedlog da se ratnim zatvorenicima iz srpskih logora dodijeli spomen-medalja za žrtvu koju su dali za svoju domovinu. UZBV napominje kako hrvatski logoraši, nakon tolikih godina, nisu dobili ni moralnu zadovoljštinu ni odštetu od države, na čijem su teritoriju bili zatočeni i zlostavljani, a obitelji ubijenih nisu dobili njihova tijela.

"Ovaj se dan obilježava kao spomen na one koji su ostavili život i zdravlje u najgorim mogućim uvjetima, izloženi psihofizičkoj torturi mučitelja u odorama tzv. JNA te paravojnih postrojba koje su se nadmetale u izmišljanju i isprobavanju najrafiniranijih metoda mučenja. Nepobitna je činjenica da se, osim logora u Srbiji, moramo sjetiti i svih ostalih, a to su svakako velika postrojenja smrti Manjača, Knin, Morinj, pobunjenički zatvori u Belome Manastiru, Vukovaru, Dalju, Glini, Staroj Gradiški i Bučju te sva ona mjesta u koja su, uz ratne zarobljenike, dovođeni i mučeni civili, žene i djeca. Najmlađi zatvorenik u Stajićevu imao samo osam godina", stoji u priopćenju UZBV-a povodom obilježavanja godišnjice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara