Danas ne može: Ministar Kotromanović obratit će se javnosti tek sutra

Foto: FAH

MINISTAR obrane Ante Kotromanović neće se danas obratiti javnosti povodom pada zrakoplova MIG 21. To će uraditi tek sutra u 11 sati kada je zakazana konferencija za novinare u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Na konferenciji će sudjelovati: ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) general bojnik Dražen Šćuri.

Hrvatsku javnost najviše zanima hoće li ministar Kotromanović ponuditi ostavku jer je pao avion koji zapravo i nije trebao letjeti.

Svega par sati prije pada zrakoplova ministar Kotromanović rekao je novinarima  kako Hrvatska trenutno posjeduje pet operativno sposobnih borbenih zrakoplova MiG te poručio kako se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka o sudbini vojnog zrakoplovstva.

Sada je operativno pet MIG-ova

"Sada je operativno sposobno pet komada (MIG-ova), a druge testiramo", rekao je Kotromanović u Kninu prije no što se kod Velike Gorice srušio MiG 21, odgovarajući novinarima na pitanja kakvo je stanje s MiG-ovima koji su nad hrvatskim nebom i danas su nadlijetali Knin tijekom podizanja državne zastave na tvrđavi u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo može održavati operativne zrakoplove, s obzirom da su to "strojevi koji nisu čak ni za nas zahtjevni". "Mi smo u dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga predvidjeli da se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka što ćemo napraviti s budućim zrakoplovstvom - hoćemo li ići u nekom drugom smjeru ili ćemo donijeti odluku o gašenju", kazao je Kotromanović.

Oklijevali smo sedam godina

Želja mu je, istaknuo je, da svi u Hrvatskoj, i vlast i oporba, budu svjesni da se odluka mora donijeti do 2016., izrazivši žaljenje što je "netko oklijevao sedam godina donijeti odluku i stavili su me u 'cajtnot' s vremenom te smo napravili ono što smo mogli". "Do sada imamo ono što imamo, mi smo zadovoljni - idemo očuvati to što možemo očuvati", poručio je ministar.

Upitan može li Hrvatska sebi priuštiti nabavku novih vojnih zrakoplova, Kotromanović je rekao kako se to neće moći se s obzirom na stanje u državnom proračunu. "Ako se odlučimo za neki drugi tip zrakoplova moraju se osigurati proračunska sredstva, ali to će biti odluka Vlade", kazao je Kotromanović.

Izrazio je žaljenje što se i danas zviždalo u Kninu tijekom obraćanja najviših državnih dužnosnika, ali i nadu da će se do proslave iduće godine "nečije glave više ohladiti i da će proslava biti dostojanstvena".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara