Danas počinje druga faza otpisa dugova građanima po kriteriju B: Pogledajte tko može zatražiti otpis

Danas počinje druga faza otpisa dugova građanima po kriteriju B: Pogledajte tko može zatražiti otpis

Foto: Arhiva

DANAS, 3. travnja, počinje druga faza prijava za otpis dugova građanima i to prema kriteriju B, koja će trajati do 30. lipnja 2015. godine.


Kriterij B ispunjavaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske, čija mjesečna primanja u posljednja 3 mjeseca (koji prethode podnošenju zahtjeva) ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva.

Otpis duga mogu zatražiti oni koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive, nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati u svrhu podmirenja duga na koji se Zahtjev za otpis duga odnosno odgodu ovrhe odnosi bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, i nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji ili depozit u kreditnoj uniji (osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani računi jer je iznos duga bio veći od iznosa raspoloživih na računima za navedene svrhe (oročena novčana sredstva, ugovor o stambenoj štednji ili depozit u kreditnoj uniji), navodi se u priopćenju Vlade.

Što mora sadržavati zahtjev

Zahtjev koji građanin dostavlja centru za socijalnu skrb mora sadržavati: zahtjev za otpis duga (na propisanom obrascu) koji sam popunjava, pregled duga, dokument koji uz predočenje osobne iskaznice podiže u svakoj poslovnici Financijske agencije (FINA), potvrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina.

Navedena dokumentacija ovlaštenom se centru može dostaviti osobno ili poštom. Građane će u centrima dočekati posebno oformljeni timovi sastavljeni od stručnih osoba iz centara za socijalnu skrb, Financijske agencije i Porezne uprave.

Centri će u roku od 15 dana od dana primitka potpune i ispravne dokumentacije utvrđivati ispunjava li građanin podnositelj Zahtjeva uvjete prema Kriteriju B.

Obrtnici i slobodna zanimanja nemaju pravo na otpis dugova

Fizičke osobe koje su na dan 30. rujna 2014. godine obavljale slobodna zanimanja (profesionalne djelatnosti fizičkih osoba poput samostalne djelatnosti zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika, kao i druge slične djelatnosti) ili samostalnu djelatnost obrta, neovisno o razini primanja i imovinskom stanju, ne ispunjavaju uvjete prema Kriteriju B.

Ako podnositelj Zahtjeva ispunjava uvjete prema Kriteriju B, centar za socijalnu skrb će to potvrditi potpisom i žigom na odgovarajućem mjestu u obrascu Zahtjeva te o tome obavijestiti podnositelja Zahtjeva odnosno dostaviti mu potvrđenu dokumentaciju na način na koji je podnositelj to naznačio u obrascu Zahtjeva. Građanin se zatim, s potvrđenom dokumentacijom, obraća svojim vjerovnicima, naznačenima na Pregledu duga.

Iz Vlade pozivaju građane da centrima dostave potpunu dokumentaciju te ispravno i čitko popunjene obrasce Zahtjeva čime će omogućiti pravodobno postupanje i bržu obradu predmeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara