Danas se obilježava Svjetski dan Roma: "Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo"

Foto: Roberto Orlić/Cropix

SVJETSKI je dan Roma, najveći romski praznik, koji se obilježava i u Hrvatskoj.

Središnja svečana proslava povodom Svjetskog dana Roma održat će se u Muzeju Mimara u organizaciji Romskog nacionalnog vijeća (RNV), krovne romske organizacija u Hrvatskoj, na kojoj se očekuju predstavnici najviših državnih institucija, veleposlanstava, nevladinih organizacija, predstavnici Roma iz cijele Hrvatske, kao i predstavnici drugih organizacija i institucija.

Svjetski dan Roma na današnji se datum obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. - 12. 4. 1971. godine u Londonu i to je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi 'Đelem, đelem' ('Išao sam, išao sam').

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva 'Rom', što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Ovaj najvažniji romski praznik na romskom jeziku se čestita: 'Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo (Čestitamo Svjetski dan Roma)'.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara