Danas završava javna rasprava o Građanskom odgoju

Foto: Hina

DANAS završava javna rasprava o prijedlogu Građanskog odgoja u školama. Iako je kao zaseban predmet trebao startati najesen, resorni ministar Vedran Mornar krajem lipnja sve je prebacio na školsku godinu 2015/2016. Do tada on će se u osnovnim i srednjim školama naći kao međupredmet.

Prema novom prijedlogu građanskog odgoja, koji su uz vanjske suradnike izradili savjetnici iz Agencije za odgoj i obrazovanje, građanski odgoj će se provoditi i eksperimentalno kao izborni predmet u onim školama koje će se javiti na javni natječaj koji će uskoro biti objavljen. Osim što novom prijedlogu zamjeraju koncept međupredmetnog provođenja iz civilnih udruga smatraju i da se nepotrebno diralo u sam sadržaj.

"Prijedlog koji sada imamo u javnoj raspravi u smislu tema, ciljeva koje pokriva i načina na koji su teme povezane nisu dovoljno kvaliteno razrađene, ne doprinose na jednak način razvoju građanske kompetencije, pri čemu i ta međupredmetna provedba neće uspjeti u tome pomoći" rekla je Emina Bužinkić iz GOOD inicijative koja se nada da će od rujna 2015. građanski odgoj konačno ući u obrazovni sustav kao zaseban predmet. Pomalo u to međutim sumnja budući da još nisu izmijenjeni za to nužni pravilnici.

"S obzirom na to da ministar Mornar ne razgovara sa stručnjacima, a Vinko Filipović poručuje udrugama da nemaju što tražiti u kreiranju i provedbi programa Građanskog odgoja doista je velika sumnja usmjerena prema ministarstvu i Agenciji za odgoj i obrazovanje i pitamo se koliko će ovaj prijedlog biti stručan i kvalitetan i koliko će ići na dobrobit obrazovnog sustava", istaknula je Bužinkić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara