"Datum izricanja presude je slučajnost": Na godišnjicu genocida u Srebrenici Haški sud odlučuje o presudi Karadžiću

"Datum izricanja presude je slučajnost": Na godišnjicu genocida u Srebrenici Haški sud odlučuje o presudi Karadžiću

Foto: Guliver image/Getty images

PRESUDU po žalbi Radovanu Karadžiću Haški sud izriče upravo na godišnjicu genocida u Srebrenici. Glasnogovornica tajništva i sudskih vijeća ICTY-a Magdalena Spalinska rekla je da datum presude nema veze s godišnjicom pokolja u Srebrenici.

Sud se očituje o žalbi kojom je Karadžić tražio izricanje oslobađajuće presude, a Spalinska kaže da, uzimajući u obzir strategiju okončanja rada Haškog suda koju je naložilo Vijeće sigurnosti UN-a i pravo optuženih da im se sudi bez nepotrebnog odlaganja, Međunarodni sud izriče presude onda kada su one gotove.

Podsjetimo kako je bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba zahtjev za izricanjem oslobađajuće presude po svim točkama optužnice podnio 11. lipnja. Na ročištu 28. lipnja 2012. Vijeće je izreklo oslobađajuću presudu po točki 1. u kojoj se navodi da je Karadžić sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata iz općina u BIH od travnja do prosinca '92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je zaključilo da nema dokaza koji bi mogli podržati osudu za genocid u tim općinama.

Bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba (VRS) optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona ili običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Žrtve posebno strahuju jer će konačnu odluku donijeti predsjednik Haškog suda, sudac Meron, koji je prošlog mjeseca došao u žižu svjetske javnosti nakon optužbi danskog suca Frederika Harhoffa da Haški sud pod Meronom ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara