Davos: Privatnost je mrtva i više se ne vraća

Davos: Privatnost je mrtva i više se ne vraća

Screenshot: 1984/YouTube

ZAMISLITE svijet u kojem zuje roboti veličine komaraca i kradu uzorke DNK, a trgovački lanci znaju što ćete kupiti prije nego uđete u trgovinu, rekla je globalnoj eliti okupljenoj u Davosu skupina stručnjaka s Harvarda i isporučila krajnje uznemirujuću, distopijsku viziju svijeta u kojoj je privatnost efektivno mrtva.

"Dobrodošli u današnjicu. Mi već živimo u tom svijetu," rekla je Margo Seltzer, profesorica računalnih znanosti s Harvarda.

"Privatnost kakvu smo poznavali u prošlosti više nije ostvariva...  Privatnost o kojoj razmišljamo na konvencionalan način je mrtva."

Oslikavanju neugodne stvarnosti se pridružila Sophia Roosth, koja je karijeru posvetila genetici, rekavši da je ''neizbježno" da naše osobne genetske informacije uđu u javnu sferu.

Era genetičkog McCarthyisma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavještajne agencije već prikupljaju genetske informacije stranih lidera kako bi odredile takve stvari kakve su podložnost pojedinoj bolesti ili očekivani životni vijek. "Mi smo na pragu ere genetičkog McCarthyisma," rekla je referirajući se na razdoblje hladnog rata kad su Amerikanci progonili komuniste u strahu od "crvene prijetnje".

Seltzer je pak pripovijedala o svijetu u kojem lete sićušni dronovi veličine komaraca, izvlače uzorke DNK za analizu kod osiguravajućih društava ili vlada.  Invazija privatnosti će "postati sveprožimajuća", kaže.

Politički znanstvenik Joseph Nye je nastup iskoristio za predavanje o kontroverznom dešifriranju svih komunikacija na koje je upozorio zviždač Snowden i ideji da vlade u ime nacionalne sigurnosti uvijek moraju imati uvid u "misli građana".

"Vlade pripovijedaju o umetanju 'stražnjih vrata' za motrenje komunikacija da teroristi ne bi izbjegli nadgledanje. Problem je u tome što isto mogu učiniti i 'zločesti dečki'," rekao je Nye, a prenosi Raw Story.

"Zabrinjava li vas više Veliki brat ili njegov opaki mali rođak?", pitao je stručnjak okupljene na forumu misleći na korporacije i druge institucije koje se bave "rudarenjem osobnih podataka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara