Davutoglu predstavio novu tursku vladu, Cavusoglu ministar vanjskih poslova

Foto: Hina

TURSKI premijer Ahmet Davutoglu u petak je objavio sastav svoje nove vlade zadržavši pritom ključne ljude stručnog tima za gospodarstvo dok je na mjesto ministra vanjskih poslova imenovao dosadašnjeg ministra za europske poslove i karijernog diplomata Mevluta Cavusoglua.

Svojim zamjenicima Davutoglu je imenovao svog dosadašnjeg pomoćnika Yalcina Akdogana i zamjenika predsjednika vladajuće AK stranke Numana Kurtulmusa.

Dosadašnje će funkcije zadržati zamjenik premijera Ali Babacan, koji je bio zadužen za gospodarska pitanja u prošlom kabinetu, ministar financija Mehmet Simsek, ministar gospodarstva Nihat Zeybekci i ministar energetike Taner Yildiz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova vlada preuzima vlast u izazovna vremena za Tursku, u vrijeme usporavanja gospodarskog rasta, jednog od stupova na kojima stranka AK temelji svoju popularnost, te uz brze promjene koje se zbivaju na mapi Bliskoga istoka.

Napredovanje pobunjenika Islamske države u Iraku i u Siriji, na južnoj turskoj granici, za zemlju predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju. Tursku, članicu NATO-a Washington vidi kao potencijalnog partnera u međunarodnoj kampanji protiv džihadista, no Turcima su ruke vezane jer pobunjenici od lipnja u zatočeništvu drže 49 turskih talaca.

Erdogan, premijer od 2003., prisegnuo je za predsjednika u četvrtak učvrstivši svoju poziciju najmoćnijeg turskog čelnika u novijoj turskoj povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara