Debeljak izgubio spor protiv sindikata: U Brodosplitu nije bilo štrajka

Debeljak izgubio spor protiv sindikata: U Brodosplitu nije bilo štrajka

Foto: Hina

TOMISLAV DEBELJAK, gazda splitskog škvera, pravomoćno je izgubio spor protiv Nezavisnog sindikata Brodosplita, HURS-a i Sindikata metalaca. Tužio ih je zbog okupljanja radnika 16. i 17. listopada 2013. godine. Tražio je da sud utvrdi da su štrajk organizirali sindikati i da je štrajk bio nezakonit. Pretpostavlja se da je to bio prvi korak, a da je u konačnici Debeljak namjeravao tužiti sindikate da mu nadoknade štetu.

Samoinicijativno okupljanje radnika

Debeljaka, odnosno, četiri njegove firme iz sastava Brodosplita, sud je nepravomoćno odbio u ožujku ove godine. Zaključeno je kako štrajka zapravo nije bilo, nego se radilo o samoinicijativnom okupljanju radnika nezadovoljnih kašnjenjem plaće i odnosom poslodavca prema njima, a s tim sindikati nisu imali ništa. Štoviše, pozvali su radnike da se vrate na posao, što je jedan dio i učinio, a potaknuli su i razgovore sa poslodavcem i sa predstavnicima grada i županije. Dok se situacija nije primirila, Uprava škvera je suspendirala 250 radnika, a sindikalcu Zvonku Šegviću zabranjen je ulazak.

Debeljak je tražio u žalbi da se presuda preinači i prizna njegova tužba, odnosno, da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, no Županijski sud ga je odbio te potvrdio presudu Općinskog suda u Splitu. Zaključeno je kako je presuda utemeljena na jasno danim razlozima i da nije proturječna obrazloženju, kao i da nije bilo potrebno saslušati sve predložene svjedoke da bi se utvrdile činjenice i izvukao zaključak.

Šegvić: Pravda nema izbora

"Presuda je jedino ovakva mogla biti. Pravda nema izbora, ma koliko trajalo da se za nju izborimo. Štrajka nije bilo, radilo se o buntu radnika zbog kašnjenja plaća", komentirao je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita.

"Uvijek smo tvrdili da je sve bilo po zakonu i da ništa protuzakonito nismo organizirali", kazao je, pak, Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a.

S ovakvim raspletom, Brodosplit će morati podmiriti i troškove suđenja sindikatima. Nije puno. Sve skupa nekih 7 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara