Debeljak na suđenju za utaju 3,6 milijuna kuna poreza u PTC Krka: Ne osjećam se krivim

Foto: Index

UZ GOTOVO pa potpunu medijsku nezainteresiranost na kninskom Općinskom sudu danas je počelo suđenje novom gazdi splitskog škvera Tomislavu Debeljaku i njegovoj tvrtki PTC Krka za utaju 3,6 milijuna kuna poreza.

Optužnica je podignuta u srpnju prošle godine. Debeljaka terete za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, odnosno da je od početka 2007. do konca 2009. godine, kako bi izbjegao plaćanje poreza i doprinosa, za dio plaća naložio računovodstvu tvrtke da se isplate neistinito evidentiraju na konto karticama kao troškovi terenskog rada, a ne plaća, premda je znao da zaposlenici nisu obavljali rad na terenu.

Odvjetnik Krupić: Obustavite postupak, o ovome se već sudilo

Debeljakov branitelj Ismet Krupić iznio je prijedlog da se kazneni postupak obustavi jer se već vodio prekršajni postupak pravomoćno okončan u ožujku prošle godine. Sucu Stipi Čipčiću predao je prekršajni nalog te je predložio da se dobavi cijeli spis Ministarstva financija Područnog ureda u Šibeniku. 

"Okrivljenici su proglašeni krivima te osuđeni na novčane kazne. Radi se o već presuđenoj stvari i istim činjenicama. Načelo "ne bis in idem" ne traži naturalističku podudarnost i istovjetnost u detaljima, već preklapanje činjenica", istaknuo je odvjetnik Krupić. Priložio je i par presuda Vrhovnog suda na tu temu. 

Optužba: Ovo nije isti predmet

Sudac Čipčić o podudarnostima prekršajnog i kaznenog postupka odlučit će naknadno, nakon što se upozna sa predmetom koji se vodio na Prekršajnom sudu. Zastupnik Državnog odvjetništva usprotivio se, inače, prijedlogu o obustavi kaznenog postupka, jer smatra da se ne radi o istom činjeničnom opisu.

"Rješenje Porezne uprave nije identično činjeničnom opisu optužnice Državnog odvjetništva. Rješenjem su proglašeni krivim samo zbog manje obračunatog i uplaćenog poreza, dok se optužnicom na teret stavlja i pribavljanje značajne imovinske koristi na štetu proračuna RH. Osim poreza obuhvaćen je i subjektivan element, odnosno, namjera stjecanja nepripadajuće imovinske dobit i način na koji je stečena neistinitim prikazivanjem stanja i kretanja putnih troškova, što nije ni opisano pa tako ni procesuirano u prekršajnom postupku", naveo je tužitelj.

Vještačenje rukopisa: Debeljak nije potpisao nijedan putni nalog?

Obrana je zatražila i da se vještači rukopis s putnih naloga jer nijednog, tvrdi odvjetnik Krupić, nije potpisao Debeljak.

Predloženo je i saslušanje Darka Pappa, bliskog Debeljakovog suradnika, koji je trenutno obnaša dužnost predsjednika Uprave Brodosplit d.d. On bi trebao kazati koju riječ o ovlastima supervizora Branka Veljančića i njegovom odlasku iz DIV-a.

Upravo je, naime, Veljančić bio taj koji je inicirao postupak protiv Debeljaka. Podnio je protiv njega nekoliko kaznenih prijava.

Gazda splitskog škvera završio za matematičkog tehničara, ima plaću od 10 tisuća kuna

Kako je sudac Čipčić otklonio sve prepreke za početak suđenja, pristupilo se uzimanju podataka okrivljenika. Ispostavilo se da Debeljak ne zna svoj OIB napamet. Zato zna JMBG. Kaže kako prima plaću od 10 tisuća kuna. Oženjen je, otac sedmero djece, a od imovine ima kuću i stan.  

"Što ste po zanimanju?", pitao je Čipčić Debeljaka.

"Predsjednik Uprave", odmah je ispalio u glavu Debeljak.

"Ma ne to, što ste završili?", ispravio se sudac. 

"Ja sam prirodoslovni matematički tehničar", kazao je Debeljak.

"To je visoka stručna sprema?", nije se snašao Čipčić.

"Nije. Nego srednja", pojasnio mu je Debeljak.

Debeljak: Nisam kriv

Potom se prešlo na pitanje osjećaju li se okrivljenici krivima.

"Ne osjećam se krivim", kazao je Debeljak, a isto je naveo i Zdenko Šoš, predstavnik PTC Krke.

Danas su ispitane djelatnice nekoliko tvrtki s kojima je Krka imala poslovnu suradnju. Sudac je htio doznati je li se sjećaju da su im po nekom poslu dolazili djelatnici Krke, kao što je bilo navedeno u putnim nalozima koji su predmet postupka.

Nitko se nije mogao nečeg takvog sjetiti. U jednom trenutku intervenirao je odvjetnik Krupić kako bi pitao svjedokinju je li ona uopće bila zadužena da vodi računa o takvim stvarima u svojoj tvrtki. Ispalo je da nije.

Kamo su išli radnici Krke?

Ispitan je i Ivica Alilović, koji je u inkriminiranom razdoblju od 2007. do 2009. godine bio voditelj proizvodnje, odnosno, održavanja u Krki.

Kazao je kako su radnici Krke išli na edukaciju u DIV i da je za to znao i supervizor Vuljanić. Naloge je potpisivao, ali nije radio obračune. Pamti 10-ak intervencija radnika Krke na terenu. Radilo se uglavnom o manjim poslovima, ničem velikom. Na većim poslovima za Đuru Đakovića bili su uglavnom angažirani radnici iz Samobora, a ne Knina, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 14. listopada. Debeljak se nada obustavi postupka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara