Definirana trasa Jadransko-jonskog plinovoda

Foto: Mingo.hr

MINISTRI četiriju zemalja, Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske, susreli su se u Zagrebu kako bi dogovorili smjernice u realizaciji projekta jadransko-jonskog plinovoda.

Riječ je o strateški važnom projektu čija će realizacija omogućiti otvaranje novog energetskog koridora za regiju jugoistočne Europe u okviru četvrtog transportnog koridora Europske unije. Hrvatski dio plinovoda dug je 250 kilometara, a procijenjena vrijednost investicije je 265 milijuna eura.

Ministri na čelu s domaćinom, hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, danas su usuglasili političku podršku i definirali trasu. Uzeli su u razmatranje i da 516 dug plinovod od Splita do albanskog Fierija prolazi i neumskim koridorom. Raspravili su poslovni model koji bi, zajedno sa studijom isplativosti, trebao biti gotov u prvom kvartalu 2014. kada je zakazan idući sastanak u Tirani.

Inače, istodobno s realizacijom jadransko-jonskog plinovoda razvija se i projekt trans-jadranskog plinovoda koji će transportirati plin iz Azerbajdžana preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije ukupne dužine 870 kilometara od čega 105 kilometara na Jadranu. "Izgradnjom ovog sustava hrvatskim građanima bit će osigurana sigurna nabava plina koji će biti među jeftinijim u regiji", rekao je Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara