Del Ponte: I Sirija i Islamska država trebaju odgovarati za ratne zločine

Foto: Hina

ISTRAŽITELJI UN-a u srijedu su objavili da su u ratu u Siriji i snage sirijske vlade, kao i džihadisti iz Islamske države, počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Snage Islamske države na sjeveru Sirije provode kampanju straha, koja uključuje odsijecanje udova, javna pogubljenja i bičevanja, navode istražitelji u izvješću objavljenom u Ženevi.

Vladine snage bacale su bombe na civile, uključujući i, u osam slučajeva u travnju, bombe za koje se vjeruje da su sadržavale kemijske spojeve na bazi klora, te su počinile brojne druge ratne zločine.

Istražitelji UN-a, među kojima je i bivša glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte, navode da bi svi odgovorni za zločine trebali biti privedeni pravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće povjerenstva UN-a osnovanog prije tri godine, temeljeno je na više od 480 razgovora sa svjedocima, kao i na brojnim materijalnim dokazima koje su prikupili istražitelji.

Njemačka neće sudjelovati u vojnim akcijama u Siriji

Njemačka zajedno sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim partnerima razmatra moguće vojne akcije protiv Islamske države u Siriji, ali ne namjerava sudjelovati u njima, izjavio je u srijedu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

"Mi, naravno, raspravljamo o tome pitanju s našim saveznicima, uključujući i Washington ... ali Njemačka ne razmatra sudjelovanje ni u kakvoj vojnoj akciji u Siriji", izjavio je glasnogovornik Auswaertiges Amta, upitan o mogućim operacijama protiv IS-a u Siriji.

"Nastavit ćemo napore u svrhu jačanja demokratske oporbe u Siriji", zaključio je glasnogovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara