Delegacija EU podržala Pride: "Zabrinuti smo zbog homofobije splitskih vlasti"

Ilustracija: AFP

DELEGACIJA Europske unije u Hrvatskoj izvijestila je da s pozornošću prati pripreme oko organizacije Gay Pridea koji će se u subotu održati u Splitu, kao i burnu javnu raspravu između pristaša i protivnika parade na rivi.

"Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjećamo na načela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljene na, među ostalim, seksualnoj orijentaciji bit će zabranjena", pišu iz Delegacije EU čime su jasno stali na stranu organizatora Pridea te su dodali kako Povelja "također jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje", što znači da je bespredmetno raspravljati o može li se parada zabraniti.

"Zabrinuti zbog homofobnih izjava splitskih vlasti"

"Europska unija smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje različitosti temelji europske integracije. Iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na učinkovitost antidiskriminacijske politike", pišu iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Pozdravili su izjave hrvatskih vlasti koje su išle za naglašavanjem važnosti promicanja kulture tolerancije u našem društvu. "U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti", kritiziraju iz Delegacije splitsku vlast i njezino ponašanje oko Pridea.

Najavljuju svoj dolazak u Split te su "ohrabreni" činjenicom što će se na Prideu pojaviti i članovi hrvatske Vlade, a svoj dolazak su najavili i predstavnici nekih veleposlanstava država u EU. "U potpunosti smo uvjereni da će Vlada RH poduzeti sve primjerene mjere kako bi osigurala da Pride u Splitu prođe bez incidenata", pišu iz Delegacije te ohrabruju sve sudionike "da pomognu stvoriti uvjete za "miran i uspješan ishod događanja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara