Der Standard: Hrvati su mentalno i dalje u ratu, a od Gotovine, bivšeg pljačkaša banaka, prave sveca!

Screenshot: Der Standard

ZA AUSTRIJSKI Der Standard posljednji događaji u Vukovaru, odnosno borba protiv ćirilice, dokaz je da su Hrvati - i dalje "mentalno u ratu". Der Standard iscrpno je pratio događanja u Vukovaru posljednjih dana, odnosno prosvjede "stotine ljudi protiv ploča na ćirilici za srpsku manjinu". Naglašava se da je prvi argument protiv ćirilice u Vukovaru rat koji se dogodio 1991. godine kada je taj grad bio pod okupacijom Srba. 
 
Der Standard piše da se prosvjedi događaju u vrijeme kada je razdoblje rata između Hrvatske i Srbije okončano, ali iza ove dvije zemlje je i razdoblje  "hladnog mira" te da prosvjedi dolaze u vrijeme kada i Beograd i Zagreb vode "aktivnu politiku pomirbe".
 
Vjeruju da je ćirilica prijetnja Hrvatskoj
 
U komentaru Adelheid Woelfla naglašava se kako dio Hrvata u Vukovaru vjeruje da ćirilica zapravo predstavlja prijetnju Hrvatskoj. Prosvjednici smatraju da su u pravu samo zato jer su "branili Vukovar u ratu", naglašava se u članku.  
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Oni su i dalje mentalno u ratu. I vjerojatno će i dalje ostati. No, nije problem u tome što ratni veterani i članovi obitelji žrtava ratnih zločina imaju problema sa sjećanjem nego je problem što političke elite nemaju konzensus da se ta sjećanja odvoje od ljudskih prava te da se politika identiteta i prava manjina   ne smije više voditi preko razgraničenja protiv Srba", navodi se u komentaru. 
 
Bivši pljačkaš banaka - svetac
 
Naglašava se kako političke elite svake godine slave "ponovno vraćanje Krajine i egzodus desetak tisuća Srba". Isto tako Der Standard primjećuje da se glorificira "nekadašnji pljačkaš banaka general Ante Gotovina" kao i da se od njega "pravi svetac pa građani ostaju zbunjeni".  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara