Desničari "zakukali" u Zagrebu: Mi nismo necivilizirani, mi smo dobri ljudi, pošteni i marljivi

Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

PROSVJED građanske inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma" dobio je svoj nastavak kada je danas 150 aktivista poručilo je kako fašizam treba osuditi u svakom obliku.

Aktivisti su danas osudili premijerovu podjelu fašističkih organizacija na naše i njihove, smatraući kako se fašizam mora osuditi u svakom obliku...

"Osuđujemo ih sve u istoj mjeri i po istom kriteriju. Demokratska budućnost ove zemlje ne može se temeljiti na kalkulantskim podjelama između njihovih i naših mračnih ideologija", smatraju u Inicijativi.

Skup koji je osiguravao velik broj policajaca uz domaće okupio je i strane aktiviste. Gio dolazi iz Gruzije. Uz još 30-ak kolega iz cijele Europe u Zagrebu je na seminaru, ali i na prosvjedu. I on je digao glas protiv fašizma jer, kaže, dolazi iz zemlje čija se povijest temelji na komunističkoj diktaturi...

"Tužno je što pojedinci dižu glas protiv temeljih ljudskih prava. Zbog toga smo ovdje, da damo potporu svima onima koji cijene sve vrijednosti civilnoga društva", rekao nam je Gio.

Danas je, podsjetimo, trebao biti održan mimohod u organizaciji HČSP-a, koji je, kao i Konferenciju ekstremista, zabranio MUP. Šef HČSP-a Josip Miljak zajedno s kolegama iz europskih desničarskih stranaka i danas je ponovio da će Hrvatsku prijaviti Europskom parlamentu.

"Njima je onemogućeno govoriti, a nas se optužuje za govor mržnje. To je jedan veliki skandal koji se ovih dana događa u Hrvatskoj", istaknuo je Miljak.

Na trgu su se danas ipak okupili malobrojni desničari kako bi, kažu, ukazali na sramotnu presudu hrvatskim generalima.

"Tako da znaju da ima još ljudi koji misle na njih", rekao nam je jedan od okupljenih, a jedna od sudionica bila je vrlo razočarana .

"Mi nismo necivilizirani, mi smo dobri ljudi, pošteni i marljivi. Znamo i da su Hrvati divan narod. Tužna sam da nam se ograničava sloboda, da nismo mogli mirno prošetati nego da je bilo više policajaca nego što je nas bilo.", kazala je ona.

Podsjetimo da se general Markač ranije ogradio od prvotno najvljenog pa zabranjenog skupa. Podsjetimo i da je tijekom jučerašnjih prosvjeda i desničara, ali i antifašista, policija privela šest osoba, dok je današnji skup protekao bez incidenata. Zabranu održavanja skupa ekstremne desnice komentirao je i predsjednik Ivo Josipović. Fašizmu treba reći ne", jasan je šef države.

"Podsjetit ću da sam i sam bio napadan kad sam ustvrdio da postoji ustaška zmija. Ona zaista postoji, ona nije opće prihvaćena i nije dio naše dominantne kulture i tradicije, ali moramo znati da ona postoji i u svakom trenutku moramo biti spremni na nju odgovarajuće reagirati", zaključio je predsjednik Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara