Devet godina zatvora pripadniku HVO-a zbog ubojstva civila u Busovači

Devet godina zatvora pripadniku HVO-a zbog ubojstva civila u Busovači

Ilustracija: Arhiva

BIVŠI pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zoran Milić osuđen je u petak pred Sudom BiH u Sarajevu na devet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratni zločin počinjen nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Busovače u središnjoj Bosni.

Raspravno vijeće koje je izreklo presudu zaključilo je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno dokazano da je Milić sudjelovao u ubojstvima civila i u nečovječnom postupanju prema njima.

Otegotnom okolnošću sud je ocijenio činjenicu da su žrtve Milićevih zločina bili jedna žena, malodobne osobe, starac te invalid, a nitko od njih nije bio pripadnikom neke vojne postrojbe.

Miliću je suđeno zajedno s još jednim pripadnikom HVO-a, Zoranom Marinićem, kao supočiniteljem tih zločina, no on je u preminuo ranije ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoranu Miliću Sud BiH presudio je na temelju odredbi Kaznenog zakona bivše SFRJ iz 1973. godine koje predviđaju blaže kazne za ratni zločin u odnosu na Kazneni zakon BiH iz 2003. godine, po kojemu se ranije sudilo u sličnim slučajevima.

Europski sud za ljudska prava ranije ove godine ocijenio je kako je retroaktivna primjena Kaznenog zakona BiH na slučajeve povezane s ratom od 1992. do 1995. godine neprihvatljiva, jer optuženike stavlja u nepovoljniju poziciju o odnosu na odredbe zakona koji je bio na snazi u vrijeme kada su zločini počinjeni.

Zbog takvog je pravorijeka Europskog suda s izdržavanja kazne moralo biti pušteno deset osoba koje su ranije pravomoćno osuđene na kazne dugotrajnog zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, uključujući tu i genocid u Srebrenici.

Sada je u tijeku obnova procesa tim osobama kako bi im se izrekle nove kazne sukladno zakonu iz 1976. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara