Dioki u stečaju, Dina čeka ishod žalbe na predstečajnu nagodbu

Dioki u stečaju, Dina čeka ishod žalbe na predstečajnu nagodbu

Foto: Dioki.hr

DIOKIJU stečaj, Dina Petrokemiji iščekivanje kraja predstečajne nagodbe epilog je višegodišnje agonije u toj petrokemijskoj kompaniji.

Ovotjednom odlukom zagrebačkog Trgovačkog suda, a nakon propale predstečajne nagodbe i dvije godine bez proizvodnje, Dioki je očekivano otišao u stečaj. Vjerovnici, koji su redom odbijali sve planove restrukturiranja tvrtke sada su pozvani prijaviti tražbine u postupku u kojem je stečajnom upraviteljicom imenovana Marija Vujčić Turkulin.

Prvo izvještajno ročište, rekla je za MS, najavljeno je za ožujak sljedeće godine do kada ima zadatak snimiti stanje u Diokiju uz zaštitu zatečene imovine i preostalih radnika. Tada bi trebala pasti i odluka o sudbini Diokijeve imovine na Žitnjaku koja će se vrlo vjerojatno unovčavati, jer za nastavak poslovanja ne postoje uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za preostalih 120 radnika, koji su od predstečajne nagodbe iščekivali isplatu zaostalih potraživanja, burza je od 1.1. 2014. zadnja adresa. Za 300-ak radnika Dina Petrokemije, Diokijeve tvrtke kćeri, koji još potražuju 13 plaća stečaj znači novu nadu, kaže sindikalist Predrag Mihaljević.

"To službeno pokretanje stečaja važno je i za Dina Petrokemiju radi utvrđivanja ovlasti, jer će imenovana stečajna upraviteljica upravljati i dionicama Dine, tako da radnici sada očekuju da će se sada brže odigrati stvari, da će se brže završiti ta agonija", kaže Mihaljević i tvrdi da u konačnici nisu prošli bolje od kolega sa Žitnjaka, jer čekaju kraj predstečajne nagodbe, odnosno žalbenog postupka na zahtjev Zagrebačke banke.

"Za Dinu postoji šansa samo je nevjerojatno da sve to tako dugo traje. Ta agonija mora biti prekinuta. Žalosno je da predstečajnom zakonom nije predviđeno što u ovakvim situacijama. Jednostavno, ljudi ne mogu živjeti, nemaju plaće, a Visoki trgovački sud nema određeni rok u kojem mora riješiti žalbu. Dakle, hipotetski to može biti još nekoliko godina.",  žali se Mihaljević.

Stečajem dugovima opterećenog Diokija završila je era njegova bivšeg većinskog vlasnika Roberta Ježića i otvoren put do vrijedne imovine na Žitnjaku i Krku, gdje je odavna najavljivan famozni LNG terminal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara