Dioničari Microsofta traže smjenu Gatesa: "Blokira usvajanje novih strategija i promjene"

Foto: microsoft.com

TROJICA od 20 najvećih investitora u Microsoftu zatražilo je od upravnog odbora tvrtke da izvrši pritisak na Billa Gatesa da prepusti mjesto predsjednika tvrtke koju je osnovao prije 38 godina, priopćili u izvori bliski kompaniji.

Iako se sada već bivši izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, godinama nalazio pod pritiskom da unaprijedi poslovanje tvrtke i vrijednost dionica, ovo je prvi put da su se veliki dioničari obrušili na Billa Gatesa, koji je jedna od najcjenjenijih i najutjecajnijih osoba u IT sektoru, prenosi Reuters.
 
Na ovakve tvrdnje, predstavnici Microsofta nisu željeli dati komentar, a u ovom trenutku nema naznaka da će upravni odbor tvrtke ispuniti želju trojice investitora, koji zajedno imaju nešto više od pet posto dionica u tvrtki.
 
Sam Gates posjeduje 4,5 posto u kompaniji, vrijednoj 277 milijardi dolara, i najveći je pojedinačni dioničar.
 
Trojica investitora koji žele Gatesovu smjenu smatraju da on, kao predsjednik tvrtke, izravno blokira usvajanje novih strategija i ograničava ovlasti novog izvršnog direktora u provedbi značajnijih promjena.
 
Gates, koji je posjedovao 49 posto Microsofta prije nego je tvrtka 1986. izašla na burzu, prodaje oko 80 milijuna dionica Microsofta godišnje, zbog čega bi, ukoliko s tim nastavi, mogao ostati bez ikakvog financijskog udjela u kompaniji do 2018. godine.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara