Direktiva iz Bruxellesa: Parada ponosa u Srbiji ove godine mora se održati!

Direktiva iz Bruxellesa: Parada ponosa u Srbiji ove godine mora se održati!

Foto: AFP

EUROPSKA komisija u narednim će mjesecima pomno pratiti poštuju li se u Srbiji prava seksualnih manjina, što podrazumijeva i održavanje Parade ponosa, piše dnevni list Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici Europske komisije nedavno su boravili u Beogradu, a jedan od zaključaka sastanka bio je i da Srbija ima odgovarajući zakonski okvir za osiguravanje jednakih prava LGBT populacije, ali je nužno povećati napore kako bi se proklamirana načela sprovela u praksi.

"Ne čudi činjenica da EU inzistira na poštovanju tih prava, ne samo u Srbiji već i u državama članicama. Kada je riječ o Srbiji, Bruxelles stavlja poseban naglasak na sprječavanje diskriminacije seksualnih manjina, budući da su vlasti dvije godine zaredom donosile odluku o zabrani održavanja Parade ponosa", kaže Hana Semanić, članica Centra za istraživanja proširenja EU iz Budimpešte.

Johan van Merrienboer, nizozemski ekspert za područje zapadnog Balkana, za Danas je izjavio da je Europska komisija svjesna da Nizozemska neće pristati da se Uniji pridruži niti jedna država koja ne poštuje prava seksualnih manjina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara