Direktor Instituta senatora McCainea o Podravci: To je primjer reformi za regiju

Direktor Instituta senatora McCainea o Podravci: To je primjer reformi za regiju

Foto: FAH, Podravka

ERIK BRATTBERG, direktor specijalnih projekata na McCainovom Institutu za međunarodno vodstvo, napisao je na Huffington Postu članak u kojemu se osvrnuo na pojavu novih regionalnih poslovnih trendova u jugoistočnoj Europi. Brattberg naglašava kako se profiliranje jugoistočne Europe kao energetskog i transportnog čvorišta može iskoristiti za propulziju regionalnih tvrtki koje su spremne na ozbiljne reforme.

Kao pozitivan primjer takvih reformi Brattberg ističe upravo hrvatsku Podravku, dodajući kako druge regionalne kompanije mogu učiti iz njezinog primjera. "Prošle godine profit Podravke je porastao za 39 posto, a taj rast nikako nije slučajan. Naime, to ne bi bilo moguće bez ambicioznih reformi", smatra.

Ostatak teksta u nastavku prenosimo u cijelosti.

Europa suočena s ozbiljnim izazovima

"Ovih dana Europi očajnički fale priče o uspjehu. Nakon godina ekonomskih i financijskih nedaća Unija još uvijek pleše po rubu krize. Europa se suočava s dosad neviđenim sigurnosnim izazovima u istočnom i južnom europskom susjedstvu te populizmom koji jača diljem kontinenta. Ono što joj treba je novi pozitivni narativ, putem kojega bi se mogla suprotstaviti mnoštvu ozbiljnih vanjskih izazova koji joj prijete. U suprotnom bi cijeli europski projekt mogao biti doveden u pitanje, što bi bila povijesna pogreška.

Kao što sam ranije pisao u Huffington Postu, zemlje u nordijsko-baltičkoj regiji i Poljska mogu služiti kao izvor inspiracije drugim dijelovima Europe. Tamošnje vlade prihvatile su agende usmjerene na rast i reforme te ih uparile s okruženjem koje snažno potiče inovacije i poduzetništvo. Takve politike urodile su plodom u vidu iznadprosječnog ekonomskog rasta i relativno niskih stopa nezaposlenosti.

Gledajući dalje na jug, situacija se mijenja. Mnoge istočne i južne europske zemlje i dalje se bore s anemičnim rastom te rekordnim stopama nezaposlenosti. Još je gore to što mnoge od tih zemalja (poput Grčke) naizgled nisu u stanju provesti reforme koje su nužne da bi se njihove ekonomije oporavile. Posljedica toga je rizik da dođe do rasta ekonomskog i političkog jaza između europskoga sjevera i juga".

Jugoistočna Europa - pokretač pozitivnih promjena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Područje koje će biti od vitalne važnosti za budućnost Europe je jugoistočna Europa. To je regija koja je suočena s mnogim izazovima. I tu je rast usporen, a nezaposlenost rekordno visoka. Postoje i dobro znani problemi s državništvom, korupcijom i političkom neizvjesnošću - poput situacije koju možemo vidjeti u Makedoniji. S druge strane, jugoistočna Europa ima neiskorištene potencijale da postane pokretač pozitivnih promjena u južnoj Europi. Naravno, to dolazi u obzir isključivo ako vođe regije ozbiljno pristupe reformama.

U pozadini tog potencijala krije se činjenica da se, geopolitički, jugoistočna Europa nalazi u jednom od najdinamičnijih dijelova kontinenta. Ona graniči s Turskom, rastućom globalnom srednjom snagom i energetskom zvijezdom u usponu. Kao takva, dobro je pozicionirana da odigra ulogu transportnog čvorišta za europsku energiju. Izgradnja novih cjevovoda u regiji već je u tijeku, a gradi se i LNG terminal u Hrvatskoj. Jugoistočna Europa bit će i prelazna točka između novoga puta svile između Europe i Kine, što pozicionira regiju kao potencijalno veliko transportno čvorište.

Izgledno daljnje širenje Europske unije još je jedan od pokretača promjena u regiji. Taj proces već je pokrenuo ozbiljne reforme u nekoliko zemalja regije s aspiracijama spram pristupanja Uniji. U Hrvatskoj, najnovijoj članici Europske unije, promjene su jasno vidljive. Vlada je poduzela mjere kako bi liberalizirala poslovni sektor (putem, na primjer, restrukturiranja i smanjivanja broja velikih poduzeća u državnome vlasništvu) te implementirala nacionalne reforme, kao što je reforma tržišta rada".

Podravka kao primjer uspješne transformacije

"Reforma javnog sektora je ključna, no transformacija privatnoga sektora jednako je važna. Mnogo velikih poduzeća u regiji i dalje vapi za restrukturiranjem i usmjeravanjem spram stvaranja znanja i inovacija. Potrebno im je podizanje kapitala za tržišnu ekspanziju izvan područja jugoistočne Europe.

Nasreću, postoji grupa regionalnih poslovnih čelnika koji razumiju važnost takvih reformi. Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke (hrvatske grupe koja se bavi prehranom i farmacijom), primjer je takvog vođe. Pod njegovim vodstvom, ta je kompanija pokrenula proces transformacije u svojevrsnog regionalnog diva. Nakon što je Podravka provela uspješan program internog restrukturiranja, grupa  trenutačno aktivno skuplja kapital za daljnju tržišnu ekspanziju u središnjoj i istočnoj Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Podravka je nedavno kupila najveću slovensku prehrambenu firmu Žito te se trenutačno širi na unosno tržište središnje Europe. Prošle godine profit Podravke je porastao za 39 posto, a taj rast nikako nije slučajan. Naime, to ne bi bilo moguće bez ambicioznih reformi i vodstva".

Državne i tržišne reforme ključ napretka

"Druge regionalne kompanije mogu učiti iz primjera Podravke. Ukoliko to učine, regija ima potencijal da postane motor rasta u Europi, s obzirom na to da već ima visoko obrazovanu i kompetitivnu radnu snagu. Profiliranje regije kao energetskog i transportnog čvorišta može pomoći boljem pozicioniranju regionalnih poduzeća u tržišnom širenju diljem Europe te na taj način poslužiti kao zamašnjak rasta ne samo regije, već i cijele Europe.

Kako bi Europa bila vodeća sila u 21. stoljeću, a ne samo destinacija za azijske turiste, ona mora iskoristiti priliku koja joj se nudi. Ukoliko je jugoistočna Europa ozbiljna oko državnih i tržišnih reformi, ona može poslužiti kao primjer uspješnog regionalnog obrata u kritičnom trenutku. Ako to učini, to bi mogla biti vrijedna priča o uspjehu sama po sebi, a ostaje i nada da bi ekonomije južne i istočne Europe, koje su manje orijentirane na reforme, mogle učiti iz njezinog primjera", zaključuje Brattberg.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara