Direktor Morgan Stanleya: Oni koji su razgrabili Facebookove dionice su naivčine

Direktor Morgan Stanleya: Oni koji su razgrabili Facebookove dionice su naivčine

Foto: AFP

IZVRŠNI direktor Morgan Stanleya, James Gorman, odbacio je bijesne optužbe o prevari vezane uz inicijalnu ponudi Facebookovih dionica, nazvavši investitore koji su očekivali instant dobitak naivčinama.

Podsjetimo kako je upravo Morgan Stanley vodio prodaju dionica. Na metu javnosti su dospjeli nakon što su se pojavile informacije da su u dosluhu s Facebookom skrivali neke podatke o poslovanju, zbog čega je stvorena iskrivljena slika vrijednosti. Navodno su prave podatke dali samo privilegiranim investitorima, a iz Morgan Stanleya su se branili tezom da su provodili iste procedure kao i u svim drugim javnim ponudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gorman je jučer u razgovoru za CNBC kazao kako su mnogi investitori "pokupovali dionice Facebooka na temelju loše procjene" te su zbog toga ispali naivci. "Nisu smjeli očekivati inicijalni rast kao kod nekih manjih internet kompanija", objasnio je Gorman.

Branio je i odluku banke da proširi inicijalnu količinu ponude, kazavši kako su imali "maloprodajnu potražnju bez presedana". Objasnio je da je na koncu 26 posto  dionica završilo u rukama individualnih investitora.

Inače, Facebook je jučer nakon dužeg vremena imao dobar dan na burzu, te je cijena dionice skočila za 5 posto i dan završila na 29,6 dolara. Čak 13 milijuna dionica ruke je promijenilo u zadnjih 10 minuta trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara