Djeci diplomata koji se vraćaju u RH izravan upis u srednju, ostalim povratnicima više ne

Djeci diplomata koji se vraćaju u RH izravan upis u srednju, ostalim povratnicima više ne

Foto: Shutterstock

SVE DO ove godine djeca svih hrvatskih državljana koja dolaze iz inozemstva i upisuju se u 1. razred srednje škole imala su omogućen izravan upis. Uvjet im je bio samo da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis te da su se najmanje dva od posljednjih četiriju razreda prethodnoga obrazovanja školovali u inozemstvu.

Međutim, od ove godine na to će imati pravo samo djeca hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici, a koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

S druge strane djeca ostalih hrvatskih državljana, a koji su odlazili na rad u inozemstvo i sad se vraćaju u RH s djecom, više neće imati pravo na izravan upis.
 
Odluka o upisima dosad se pripremala za svaku godinu upisa, međutim u Ministarstvu znanosti, obrazovanje i sporta (MZOS) su ove godine napisali Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole koji bi trebao važiti više godina.

MZOS "suzio" članak o upisu djece

"Članak o izravnom upisu djece u srednje nije nov već je "sužen" i odnosi se samo na djecu hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici, a koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo. Dakle, nije riječ o novom rješenju. Slično je rješenje već postojalo. Naime U Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole u (prošloj) školskoj godini 2014./2015. pisalo je sljedeće:
 
Upis kandidata hrvatskih državljana koji dolaze iz obrazovnih sustava drugih zemalja

XX.

Pravo na izravni upis u srednju školu, uz uvjet da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis, imaju kandidati koji su se najmanje dva od posljednjih četiriju razreda prethodnoga obrazovanja školovali u inozemstvu. Za ostvarivanje prava na izravan upis kandidat prilaže odgovarajuće dokaze o boravku u inozemstvu, trajanju školovanja i razlozima boravka u inozemstvu (dokaz o državljanstvu i boravku u inozemstvu te svjedodžbe razreda završenih u inozemstvu).

Dakle tu je bila riječ o djeci svih hrvatskih državljana koji dolaze iz inozemstva i upisuju se u 1. razred srednje škole, a sad u novom Pravilniku će se taj dio odnositi samo na djecu hrvatskih državljana koji su državni službenici", rekla je za Index Gordana Zuccon, glasnogovornica MZOS-a potvrđujući kako je tu odluku iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova.

MZOS uvažilo primjedbe MVP-a: Djeca hrvatskih službenika su pod stresom

Istaknula je kako je MZOS na javnu raspravu stavio dokument bez prethodnog članka XX iz Odluke, no da je u Pravilnik konačno uvršten novi članak, uvažavajući primjedbe  MVP-a, u sklopu javne rasprave o dokumentu.

"U primjedbama je, između ostalog navedeno da se djelatnici MVP-a upućuju se na rad u inozemstvo od strane državne institucije, bez mogućnosti izbora vezano za termine odlaska i povratka te trajanja službe. Njihova djeca izložena su stresnim i zahtjevnim uvjetima brze prilagodbe na novu životnu i obrazovnu sredinu, na novi jezik, nastavni program, običaje i prijatelje, sele se najčešće nekoliko puta i školuju na nekoliko različitih stranih jezika prilagođavajući se svaki puta iznova na različite obrazovne sustave te ih je vrlo mali broj", rekla je Zuccon.

Zanimljivo je samo, ako su ova djeca pod stresom, zar ona čiji su roditelji radili u inozemstvu, a da nisu državni službenici, to nisu?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara