Do jučer nezainteresirani Josipović danas prihvatio sve zahtjeve Udruge Franak

Do jučer nezainteresirani Josipović danas prihvatio sve zahtjeve Udruge Franak

Foto: Hina

UDRUGA Franak priopćila je u četvrtak da je predsjednik Republike Ivo Josipović u potpunosti prihvatio sve njihove zahtjeve vezane uz nalaženje sveobuhvatnih rješenja za probleme oštećenih građana zaduženih u kreditima vezanim uz švicarski franak.

> Udruga Franak pitala kandidate o kreditima: Kujundžića i Josipovića ne zanima problem 60-ak tisuća građana

"Predsjednik Josipović u potpunosti je prihvatio sve zahtjeve koje je Udruga Franak iznijela, te je njezinim predstavnicima na radnom sastanku predložio tri dodatne mjere vezane uz zastaru potraživanja, prijeboj duga, te ovrha i deložacija", navodi se u prioćenju Franka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni savjetnici Franka i Josipović formulirali su mjere u tri prijedloga kao osnovu za daljnje zajedničko djelovanje u rješavanju problema svih dužnika koji su potpisali ugovore s valutnom klauzulom.

Izmjene zakona

Josipović i Franak založili su se da se izmjenom zakona utvrdi kako se podizanjem kolektivne tužbe prekida tijek zastare, kako bi sve individualne tužbe mogle biti uspješno podignute, te da se omogući brz i potpuni povrat nezakonito naplaćenih kamata ili prijeboj s još uvijek postojećim ostatkom duga – što može utjecati i na smanjenje glavnice.

Također, založili su se za izmjenu Ovršnog zakona kojom bi se jasno utvrdilo da se prije ovrhe na nekretnini i deložacije namirenje obavezno pokuša ustupanjem ovrhovoditelju potraživanja koja ima ovršenik.

"Posebno je to važno kada ovršenik ima potraživanja neisplaćenih plaća prema poslodavcu. U takvim slučajevima ovrha nad neisplaćenim plaćama mora biti prioritet, a nad jedinom nekretninom zadnja mjera. Tako bi svi koji uz teško breme kredita imaju i neisplaćene plaće spriječili gubitak svoga doma", ističe Franak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara