Do kraja proljeća bi se trebalo znati u čije ruke odlaze Kupari

Foto: Arhiva

PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović rekao je za današnjeg posjeta Kuparima, kompleksu bivšega vojnog odmarališta, kako bi do kraja proljeća trebalo biti jasno tko će dobiti koncesiju i pravo građenja na 99 godina i uložiti nekoliko stotina milijuna eura te otvoriti barem 300 radnih mjesta.

Premijer Milanović obišao je s ministrom turizma Darkom Lorencinom i predstavnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem kompleks negdašnjega vojnog odmarališta Kupara u čijem je sastavu pet hotela - "Grand", "Kupari", "Pelegrin" te "Goričina 1" i "Goričina 2".

Nakon obilaska premijer Milanović rekao je novinarima kako ekonomska i financijska situacija u zemlji nije jednostavna te da BDP i dalje stagnira, ali se očekuje da u ovoj i u idućoj godini počne konačno rasti.

"Ovaj kompleks je 19 godina zanemaren, za što je odgovorna hrvatska država, odnosno vlasti zato što se ovdje ništa nije događalo"

"Ovo su važni projekti koji bi trebali tome doprinijeti jer je država direktno uključena i njezin rad ili nerad rezultira investicijom ili neinvesticijom. Ovaj kompleks je 19 godina zanemaren, za što je odgovorna hrvatska država, odnosno vlasti zato što se ovdje ništa nije događalo, posebno u zadnjem desetljeću kad je bilo vrijeme konjunkture", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako je Vlada u dvije godine "napravila jedan kompleksan pravni posao" i da je sve spremno za investiciju. "Do kraja proljeća trebali bismo imati jasnu situaciju tko će dobiti koncesiju i pravo građenja na 99 godina i ovdje uložiti više stotina milijuna eura i otvoriti barem 300 radnih mjesta, ovisno o tome kolika bude sezona", rekao je Milanović.

Sredinom siječnja Vlada je naime donijela odluku o objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja i služnosti nekretnina na lokaciji Kupari 1. Objava poziva je neobvezujuća, a nakon obnove zemljišne knjige, postupka koji je u tijeku, bit će proveden postupak poziva za dostavu obvezujuće ponude. Izbor investitora očekuje se u prvom kvartalu 2014.

Na lokaciji je predviđena izgradnja i obnova hotelsko-turističkog kompleksa po modelu prava građenja i služnosti na rok od 99 godina. Svi su hoteli devastirani, a nakon obnove planira se kapacitet od najviše 1500 postelja.

Premijer je danas u Kuparima rekao kako Vlada radi i na drugim projektima, npr. u Korčuli, gdje je Hotelsko turističko poduzeće privatizirano te se, kako je istaknuo, ondje "stvari miču s mjesta", još i u vezi s hotelima "Plat" te Brijunima.

"Stvari se događaju, Vlada može otkloniti zapreke investicijama", zaključio je premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara