Dodijeljene nagrade za najbolje fondove: Imovina fondova 13 milijardi kuna

Dodijeljene nagrade za najbolje fondove: Imovina fondova 13 milijardi kuna

 Foto: HGK

PBZ Euro novčani fond, VB Cash, HI-Conservative, Allianz Portfolio, ZB Euroaktiv i ICAM d.o.o. dobitnici su nagrada za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2013. godini

Na svečanoj sjednici Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima u HGK dodijeljene su godišnje nagrade Top of the Funds za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2013. godini. Dobitnici nagrada su PBZ Euro novčani fond, VB Cash, HI-Conservative, Allianz Portfolio, ZB Euroaktiv te ICAM d.o.o. objavila je HGK.
 
Investicijski fondovi još uvijek u razvoju
 
Investicijski fondovi još su uvijek u fazi razvoja i pozicioniranja, a ukupna im se imovina neprestano povećava. Tako je ukupna neto imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom na kraju 2013. godine iznosila 13 milijardi kuna te je u odnosu na kraj 2012. njihova ukupna neto imovina porasla za 3,3 posto.
 
U ukupnoj imovini otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom najveći je udio novčanih fondova (75,2 posto), udio dioničkih je 14,7 posto, udio mješovitih 7,2 posto, dok je udio obvezničkih tri posto. Rastao je i broj fondova, lani je evidentirano 25 društava za upravljanje investicijskim fondovima koja su upravljala sa 108 otvorenih investicijskih fondova (86 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, 15 s privatnom ponudom i sedam fondova rizičnoga kapitala) te četiri zatvorena investicijska fonda, naglasio je Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove.
 
Krstulović: Stanje na tržištu posljedica je krize
 
"Fondovi imaju niz prednosti pred drugim oblicima štednje, no njihov je ključan problem financijska pismenost u društvu te percepcija fondova kod građana, kazao je Juričić dodavši kako je najvažnije raditi na podizanju financijske pismenosti građana te ju sustavno provoditi. U tome je važna i uloga HGK, ali i cijelog obrazovnog sustava. Potrebno je uložiti više zajedničkog napora u povećanje financijske pismenosti građana“, istaknuo je Juričić.
 
Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović osvrnuo se na fondovsku industriju, naglasivši kako je stanje na tržištu kapitala posljedica krize. No unatoč tome fondovi su rasli i do 30 posto te je iza njih dinamično razdoblje.
 
"U okružju vrlo niskih kamata, za realno očuvanje ili porast vrijednosti imovine potrebno je ulagati na tržišta kapitala, gdje su investicijski fondovi jedan od glavnih proizvoda, zbog svoje transparentnosti, lakog uvida u strategiju i gotovo dnevne likvidnosti u slučaju potrebe za ušteđenim odnosno uloženim sredstvima. Ulaganje na tržište kapitala uključuje rizike te je za svakog ulagača vrlo bitno da se educira i informira prije ulaganja. Također je važno napomenuti da ulagač mora upravljati svojim ulaganjem tako da se informira o trenutnom stanju i donosi odluku o promjeni ili zadržavanju istog ulaganja. U tom smislu podržavamo sve inicijative koje su usmjerene podizanju razine financijske pismenosti svih ulagača. Slične su inicijative prisutne i u drugim članicama EU“, naglasio je Krstulović.
 
Podsjetio je kako je na godišnjoj skupštini Europskog udruženja upravljanja fondovima i imovinom (EFAMA) održanoj u Bukureštu 13. lipnja 2014. godine Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK primljeno u članstvo EFAMA-e, u statusu promatrača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Popis nagrađenih
 
Nagradu za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je PBZ Euro novčani fond, a dodijelila ju je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze d.d. U ime PBZ Investa d.o.o. nagradu je preuzela Ozana Peršić, fond menadžerica.
 
Dobitnik nagrade za najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je VB Cash. U ime InterCapital Asset Managementa d.o.o. nagradu je preuzela Silvija Ravlić, fond menadžerica, a dodijelio ju je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK.
 
Najboljim je obvezničkim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom proglašen HI-Conservative. Nagradu je dodijelila Orhideja Gjenero, menadžerica za odnose s investitorima Ericsson Nikole Tesle d.d., a preuzeo ju je u ime Hypo Alpe-Adria Investa d.d. Matej Modrovčić, član Uprave.
 
Najbolji je mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom Allianz Portfolio. Nagradu je preuzeo u ime Allianz Investa d.o.o Mario Staroselčić, predsjednik Uprave, a dodijelila ju je Maja Mandić, direktorica Odjela za korporativne regulatorne poslove HT-a.
 
Nagradu za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je ZB Euroaktiv. Nagradu je preuzela u ime ZB Investa d.o.o. Ida Zah, fond menadžerica, a dodijelio ju je Miroslav Klepač, član Uprave Podravke d.d.
 
Za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima nagrađen je ICAM d.o.o. Nagradu je dodijelio Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove, a preuzeo ju je u ime InterCapital Asset Managementa d.o.o. Dario Bjelkanović, član Uprave.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara