Dodik podržao preustroj BiH koji traže Hrvati: Ne znam zašto svi padaju u nesvijest oko toga

Dodik podržao preustroj BiH koji traže Hrvati: Ne znam zašto svi padaju u nesvijest oko toga

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) Milorad Dodik podržao je danas zahtjev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na subotnjem zasjedanju u Mostaru zatražile uspostavu većinske hrvatske jedinice u BiH ocjenjujući preustroj u tri republike jedinim načinom da BiH preživi kao država.

"Hrvati imaju pravo da definiraju svoje političke pozicije i nisam uopće uznemiren zbog toga. Ne znam zašto svi padaju u nesvijest zbog te deklaracije", rekao je Dodik danas u Banja Luci upitan o deklaraciji HNS-a BiH koju je podupro i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je zbog toga dobio vrlo žestoke kritike bošnjačkih stranaka iz Sarajeva.

Dodik je pojasnio kako Bosna i Hercegovina može preživjeti kao zajednička država samo kao konfederalna unija triju država, republika u okviru BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako BiH nije tako uređena onda mi moramo ganjati svoj put u samostalnost", dodao je čelnik Republike Srpske. Pri tome je pojasnio da bi se oko eventualnog osnivanja trećeg entiteta trebali dogovoriti Bošnjaci i Hrvati.

Zbog potpore inicijativi o federalizaciji BiH kojom bi se ostvarila jednakopravnost Hrvata, oštro su reagirale probošnjačke stranke SDP BiH i Demokratska fronta. Demokratska fronta Karamarkove izjave nazvala ekstremističkim kojima otvoreno priziva secesiju i podjelu Bosne i Hercegovine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara