Dodikova lista: Index.hr na listi organizacija koje "ruše ustavni poredak Republike Srpske"

Screenshot: SNSD

"UPRAVNI odbor Udruženja BH novinari upućuje najoštriji prosvjed  Savezu nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske s Miloradom Dodikom na čelu, zbog formiranja liste takozvanih nepodobnih medija, nevladinih udruga i nezavisnih novinara i intelektualaca, koji se etiketiraju kao 'strani plaćenici' i 'rušitelji' ustavnog poretka i opstojnosti Republike Srpske", stoji na službenoj stranici Udruženja BH novinara.

Povod za ovakvu reakcija bila je objava na službenim stranicama Dodikova SNSD-a gdje se Index.hr našao uz portale Buka, Frontal.rs, Frontal.ba, ABC.ba i Slobodan Vasković blogspot kao "rušitelji Republike Srpske" koji su skloni "poticanju nereda i podrivanja ustavnog poretka". Na listi su i nevladine organizacije: Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika,Udruženje veterana…, kao i intelektualci Tanja Topić, Svetlana Cenić, Damir Miljević i Aleksa Milojević.

"Podsjećamo kako se na ovom sramnom spisku SNSD nalaze razne organizacije, pojedinci i mediji, koji se čak međusobno ne slažu, niti dijele iste vrijednosti, ali su javno prepoznatljivi po kritičkim stavovima prema vladajućim političkih strukturama u Republici Srpskoj i najvišim službenicima SNSD", piše Upravni odbor BH novinara.

Osim cehovskog udruženja novinara reagirala je i predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović koja je naglasila da nazivanje medija "stranim agentima" od strane političkih stranaka predstavlja napad na slobodu medija i može da ugrozi sigurnost novinara. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara