Dogovor Srbije, Mađarske i Kine o modernizaciji željeznice

Dogovor Srbije, Mađarske i Kine o modernizaciji željeznice

Foto: scx.hu

PREMIJERI Srbije, Kine i Mađarske postigli su jučer u Bukureštu dogovor o zajedničkom projektu modernizacije željeznice između Budimpešte i Beograda, a Ivica Dačić je poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regiji i da ono što je donedavno predstavljalo znanstvenu fantastiku postane realnost, javlja Tanjug.

"Za Srbiju nema dileme - Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realiziraju", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Li Keqiang i Viktorom Orbanom.
 
Dačić je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.
 
"O modernizaciji željeznice i izgradnji autocesta ovisi tranzit kroz Srbiju", rekao je Dačić.
 
On je istaknuo da je, najavljujući modernizaciju ove željeznice i brzine kojima će se vlakovi na ovom pravcu prometovati, " dosta politički riskirao u Srbiji " jer mu nisu vjerovali, s obzirom na to da je sada prosječna brzina vlakova u Srbiji 42 kilometra na sat, prenosi Tanjug.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik kineske vlade Li Keqiang priopćio je novinarima da je s Viktorom Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da se odmah pristupi formiranju Radne grupe kako bi što prije počela njegova realizacija.
 
"Ovaj projekt je prekretnica", poručio je Li, naglasivši da su proizvodi "made ​​in China" poznati diljem svijeta a da je to sada slučaj i sa kineskom tehnologijom i opremom.
 
Prema Orbanovim riječima, radi se o projektu kakvog do sada nije bilo - između Kine, članice EU i europske zemlje koja još nije u Uniji - a koji sve strane stavlja u "pobjedničku poziciju ".
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara