Dok se ostatak Europe polako oporavlja, Hrvatska tone sve dublje

Foto: Hina

HNB je objavio Informaciju o gospodarskim kretanjima za ožujak. U publikaciji ističu da oporavka nema i da Vlada mora odlučnije provoditi ekonomsku politiku.

Gospodarskog oporavka Hrvatske za sada nema, za razliku od većine zemalja Srednje i Istočne Europe, kao i EU-a u cjelini, u kojima se ponovno ostvaruje rast realnog BDP-a. Hrvatska se zbog toga izdvaja kao zemlja s najizraženijim padom zaposlenosti. Inflacijski su pritisci prigušeni zbog slabe potražnje i pada uvozne inflacije.

Poboljšanju salda tekućeg računa u Hrvatskoj pridonosi, između ostalog, pad robnog uvoza, dok se u usporedivim zemljama poboljšanje temelji na rastu robnog izvoza. U idućem razdoblju dodatni uteg oporavku bit će fiskalna politika zbog ulaska u proceduru pri prekomjernom manjku.

Sve to upućuje na zaključak da bi se jaz između Hrvatske i usporedivih zemalja mogao još više povećavati bez odlučnijih mjera ekonomske politike. Recentni rast premije za rizik za Hrvatsku pokazuje da to očekuju i financijska tržišta, objavio je HNB.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara