"Dokazali smo da je nad Hrvatima izvršen genocid - uništavani su, označavani, ubijani i raseljavani"

Foto: UN Photo/CIJ-ICJ/Frank van Beek

U HAAGU se sutra nastavlja proces vezan uz tužbe Hrvatske i Srbije za genocid. Nakon što je hrvatski pravni tim obrazložio tužbu Hrvatske protiv Srbije, slijedi iznošenje obrane srpske strane te obrazlaganje srpske protutužbe.

U razgovoru za RTL voditeljica hrvatskog tima kazala je kako je zadovoljna dosadašnjim tijekom suđenja i kako smatra da je u prvom tjednu dokazan genocid Srbije nad hrvatskim stanovništvom: Namjera da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina - ovo je UN-ova definicija genocida. A mi smo prema njoj nepobitno dokazali genocidne aktivnosti u kojima su Hrvati uništavani, označavani, ubijani i raseljavani".

Istovremeno se Vesna Teršelić, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta, boji da bi se žrtve mogle razočarati cijelim procesom: "Bojim se da prije svega žrtve imaju jako velika očekivanja i da bi mogli biti razočarani. Ali, ukoliko odluka bude negativna, morat će nositi uz već vrlo težak status koji imaju i teret ove negativne presude".

Presuda bi trebala biti donesena do kraja ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara