Donosimo cijelu presudu Vrhovnog suda u slučaju Franak

Donosimo cijelu presudu Vrhovnog suda u slučaju Franak

Foto: Index/Shutterstock

NAKON što se jučer doznala presuda Vrhovnog suda u slučaju Franak, danas je objavljeno i obrazloženje odluke na 39 strana! Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Hrvatske priznao je dužnicima u švicarskim francima da je kamatna stopa tih kredita nezakonita, no kako bi ostvarili povrat sredstava, dužnici će morati podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima.

Vrhovni sud donio je odluku i kojom je odbio revizije izjavljene protiv drugostupanjske presude Visokog trgovačkog suda, koji je po žalbama 8 poslovnih banaka odlučio da je valutna klauzula zakonita odredba, ali da jednostrano promjenjiva kamatna stopa nije. Prvu kolektivnu tužbu protiv 8 najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj pokrenula je Udruga Franak, koja je tužila OTP, Zagrebačku banku, Erste, PBZ, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-bank, Splitsku banku te Volksbank. Udruga je tužbu podigla zbog nepoštene primjene valutne klauzule i samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa, što je kod kreda nekih dužnika dovelo do toga da su kamate na rate kredita porasle i za 100 posto od dana uzimanja kredita.

Udruga Franak: Građani opet moraju angažirati odvjetnike

Udruga Franak nezadovoljna je odlukom Vrhovnog suda koji je potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda kojom je kamatna stopa za kredite u francima proglašena nezakonitom dok im istodobno valutna klauzula nije sporna.

Koordinator Udruge Ivan Kontrec objašnjava kako ih presuda ne zadovoljava zato što odlukom Visokog trgovačkog suda bankama ništa nije bilo naloženo.

"Građani opet idu u ralje pravosuđa, opet se moraju sporiti i angažirati odvjetnike. Međutim, ogromno je nepovjerenje prema pravosuđu u Hrvatskoj i to građane dodatno iscrpljuje".Ljudi nisu dobro educirani, ne znaju ni koja im dokumentacija treba, banke nisu kooperativne i dodatno ih obeshrabruju, kaže naš sugovornik.

"To građane dovodi samo u dodatne patnje i probleme, a već su dovoljno iscrpljeni i svega ih je strah tako da ova presuda definitivno ne ide u korist građana", kaže Kontrec. Kad je riječ o valutnoj klauzuli, nezadovoljstvo je tek na vrhuncu jer u Udruzi smatraju da je ona apsolutno nezakonita. Sljedeća je stanica Ustavni sud, najavljuje Kontrec.

"Ako i to padne onda idemo dalje prema Europskom sudu pravde u Strasbourgu, a sigurni smo da će tu naši argumenti biti prihvaćeni"; zaključuje Kontrec.

> Vrhovni sud odlučio: Kamate na kredite u švicarcima su nezakonite

> Udruga Franak: Nismo zadovoljni, pa ovo je katastrofa za dužnike! Spremni smo ići na Europski sud

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara