Doznajemo: Porezni inspektori našli višak u državnom hotelu, ali njega nisu zapečatili!

Foto: croatia.hr, Index

"AKO SE  u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška", bilo je pojašnjenje Porezne uprave u srpnju ove godine kada su bili na meti kritika zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata zbog nekoliko kuna viška u blagajni.
 
Porezna je tada objašnjavala kako postupaju po Zakonu pa su uz prekršajne naloge i financijske kazne obavezno zatvarali objekte na tjedan i više dana. 
 
Mali je višak pa nismo zatvorili!?
 
No, u slučaju HTP-a Orebić gdje je većinski vlasnik država, a u kojem je Porezna uprava  početkom rujna ove godine u hotelu "Bellevue" i u bistrou "Jadran" pronašla višak od 4,81 kune, nije došlo do zatvaranja objekta. 
 
"Zbog manjeg iznosa viška u odnosu na cjelokupni promet procijenjeno je da nije potrebno poduzimati mjeru opreza – zatvaranje spornih objekata, međutim kako svaki neevidentirani gotovinski promet predstavlja porezni prekršaj, izrečena je novčana kazna od 30.000,00 kn za pravnu osobu i 10.000,00 kn za odgovornu osobu  u skladu s veličinom poreznog obveznika", potvrdili su nam iz Porezne Uprave te su tako opovrgnuli vlastito pojašnjenje s početka članka o kažnjavanju za " bilo kakav višak novca".
 
Zatvaralo se i zbog nekoliko kuna ili kugle sladoleda 
 
Sudeći prema svemu odluka o zatvaranju objekta očigledno je diskrecijska odluka Ministarstva financija prema kojoj iznos novca ne igra posebnu ulogu. Tako je ministar financija Slavko Linić već je naglašavao kako će zatvarati objekte zbog 10 kuna viška u blagajni, a ovog ljeta primjerice zatvorena je slastičarnica u Zadru zbog sedam kuna, a riječki kafić zbog 24 kune. 
 
U obližnjem Vignju na Pelješcu privremeno je bio zabranjen rad ugostiteljskom lokalu K2 i to zbog 10 kuna viška, a po Dubrovniku su se zatvarili lokali zbog neizdavanja računa za sladoled!? Ovog ljeta na dubrovačkom otoku Lopud na nekoliko dana bilo su zatvoreni gotovo svi lokali, unatoč spremnosti ugostitelja da odmah plate kazne ali da nastave raditi. No, za Hotel  u većinskom vlasništvu države, očigledno vrijede neka druga pravila.  
 
Podsjetimo kako Porezna uprava kod zatvaranja objekta ovog ljeta na Jadranu nije imala ni sluha kada je dalmatinska podružnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) zatražila da se porezni inspektori suzdrže od zatvaranja objekta te da se umjesto toga  prekršiteljima blokira račun do iznosa kazne i sve dok se kazna ne plati. 
 
Na kraju je ispalo - diskrecijsko pravo
 
"To je najveći problem i usudio bih se reći ustavno i zakonsko pitanje. Zatvaranje objekata doslovno šteti svima i od toga nema koristi nitko", rekao je predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Dalmacije Hrvoje Marušić govoreći na konferenciji za novinare o pečatćenju objekata. Porezna uprava pozivala se na Zakon. 
 
No, čini se da je zapravo cijelo vrijeme nije bila riječ ne o Zakonu nego o diskrecijskom pravu Ministarstva financija da nekoga zatvori, a nekoga ne. Recimo na kraju samo to kako je predsjednik Nadzornog odbora u HTP Orebić Obrad Lalovac, otac Linićeva zamjenika Borisa Lalovca. 
 
  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara