Doznajemo koliko je pokradeno u akciji kojom se hvalio Uskok! 35 carinika i policajaca otuđili 8.884 kune!

Doznajemo koliko je pokradeno u akciji kojom se hvalio Uskok! 35 carinika i policajaca otuđili 8.884 kune!

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

USKOK se krajem prošle godine hvalio da je u Novoj Gradišci "pala" jedna od najvećih švercerskih skupina posljednjih godina, no kada je stvar došla do Županijskog suda i optužnice ispalo je kako se 35 carinika i policajaca zapravo tereti da su svi zajedno otuđili "ogromnih" 8.884 kuna! Svaki član "velike švercerske skupine" tako je u prosjeku ukrao "visokih" 253 kune.

Kada bi se gledalo čisto statistički (idealno za evidenciju monitoringa Europske unije koji i dalje prate Poglavlje 23.) zajednička akcija policije i USKOK-a u Novoj Gradišci, izgledala je sjajno. Naime, nakon gotovo pola godine istrage, koja je uključivala praćenje i nadzor telefonskih razgovora te nakon što su petorica glavno-osumnjičenih bili uhićeni i privremeno zatvoreni, država odnosno DORH, podignuli su prije mjesec dana optužnicu protiv čak 35 osoba pred Županijskim sudom u Osijeku.

"Jedna od najvećih švercerskih skupina posljednjih godina"

U listopadu 2011. kada je Uskok donio nalog o provođenju istrage ova akcija je na službenim stranicama izgledala kao veliki i značajni uspjeh u borbi protiv korupcije te nepobitni dokaz da i policija čisti vlastite redove. USKOK je odmah izdao priopćenje za medije o velikoj akciji, a na naslovnicima se ubrzo našla vijest o tome kako je pala "kriminalna skupina carinika" te kako su čak petorica odmah završila u zatvoru.

"USKOK i policija su više mjeseci radili na rješavanju ovog slučaja u suradnji s pravosudnim organima susjedne BiH, pri čemu su osumnjičene pratili i prisluškivali, sve dok nisu skupili dovoljan broj materijalnih dokaza kako bi raskrinkali jednu od najvećih švercerskih skupina posljednjih godina", sipale su se po medijima pohvale zbog ove zajedničke akcije. 

Zanimljivo je kako je Uskok tada u svom priopćenju naglasio kako se skupina tereti da je od 7. travnja do 15. rujna 2011., na području graničnog prijelaza Stara Gradiška, u više navrata ostalim osumnjičenicima, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, omogućila uvoz različitih vrsta roba iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku bez carinskog nadzora, potrebne dokumentacije i naplate zakonom propisanih carinskih davanja.

Suđenje zbog 33 kune

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nakon dugačke liste o koje su sve zakone ogriješili, nije stajalo,  za koliko su konkretno carinici i policajci zapravo oštetili državu. 

Nakon što smo ovih dana pročitali optužnicu, odmah smo uočili zašto je to tako. Naime, od  "velike akcije" ili nekog "udruženog zločinačkog pothvata" ili " najveće kriminalne skupine", nema baš nekih naznaka. Naime, svih 35 optuženika tereti se da su oštetili državni proračun u visini od 8.884 kuna! Točnije, carinici su u prosjeku zakinuli državu za "visokih" 253 kune!

Štoviše, prema optužnici, pojedince iz ove "kriminalne skupine" tereti se da su od ove prljave rabote zaradili po 33 kune!

Koliko su stajali troškovi nadzora kao i same istrage, nije nam jasno, no radilo se itekako revno jer optužnica sadrži čak 131 dokaz.  Na kraju valja zaključiti kamo sreće da su ljudi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića tako revni kada su na redu milijunske prevare o kojima se čuje gotovo svakog dana, kada se hitro dižu optužnice i za 33 kune.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara