Dr. Goluža o ispadanju igle u trudnicu: Nisam ništa prešutio, ovo je napad na mene

Dr. Goluža o ispadanju igle u trudnicu: Nisam ništa prešutio, ovo je napad na mene

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Trpimir Goluža, ujedno i ginekolog iz Petrove u rujnu je imao zahvat serklaže na mladoj trudnici prilikom čega mu je ispala igla u maternicu i ostala ondje sve do poroda.

Mediji pišu kako je dr. Goluža pokušao sve zataškati što on oštro opovrgava smatrajući kako se radi o napadu na njega jer mu neki kako kaže, ne mogu oprostiti angažman na suzbijanju (njihovih) nezakonitosti i poboljšanju položaja liječnika u društvu.

"Radimo s neispravnim iglodržačem starim 20 godina"

Za Index je objasnio što se u konkretnom slučaju dogodilo, a to je kako kaže, činjenica da je igla ispala s neispravnog 20-ak godina starog iglodržača s kojim su liječnici godinama prisiljeni raditi jer nemaju boljih.

"Poduzeo sam sve što je bilo u mojoj moći kako bih uspješno riješio nastalu komplikaciju. Odmah sam obavijestio nadređene, pozvao u pomoć najiskusnije kolege, trudnici i njenoj obitelji istinito prikazao situaciju. Zbog rizika prijevremenog poroda konzilij je odlučio da se ne inzistira na trenutnom vađenju igle, već da se trudnoća uz pojačan nadzor nastoji produljiti do termina kad će se pri porodu izvaditi i zaostala igla", rekao je dr. Goluža.

Dodaje kako se odluka konzilija pokazala ispravnom te da je čitav slučaj jasno i točno opisao i kvalificirao predstojnik Klinike u Petrovoj, prof. dr. Slavko Orešković koji je kaže, jedini i ovlašten za davanje izjava vezanih uz rad u Klinici.

"Nisam ni pomišljao bilo što prikriti ili zataškati"

"Dr. Orešković je iza svoje izjave stao imenom i prezimenom, za razliku od bezimenih "stručnjaka" koji me neosnovano i zlonamjerno optužuju. Kada je u pitanju komplikacija koja se dogodila, nisam ni pomišljao bilo što prikriti ili zataškati, jer bi to bili potpuno u suprotnosti s mojim karakterom, mojim poimanjem morala i konačno u suprotnosti sa svim što sam do sada u životu radio", kaže dr. Goluža.

Dodaje da kao predsjednik HUBOL-a i osoba koja javno i otvoreno govori o nezakonitostima i pogreškama drugih, očekuje i prihvaća da javnost isto tako, ako ne i još više, ima pravo i treba biti upoznata i s njegovim eventualnim pogreškama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, komplikacije treba razlikovati od pogrešaka, a sve to opet od podlih podmetanja i zlonamjernih tekstova objavljenih radi pokušaja diskreditacije nas koji smo se usudili dovesti u pitanje i ugroziti interese donedavno nedodirljivih centara moći unutar zdravstvenog sustava.

Tu se radi o podlom "osvetničkom" činu pojedinca počinjenog u ime i za račun nekolicine na žalost visokih dužnosnika unutar zdravstvenog sustava, koji mi nikako ne mogu oprostiti angažman na suzbijanju (njihovih) nezakonitosti i poboljšanju položaja liječnika u društvu", kaže dr. Goluža.

Goluža: Želi me se diskreditirati

Dodaje kako mu se kao posebno otežavajuću okolnost i posebno težak krimen ističe da je "žestoki borac za prava doktora", "predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika" i "jedan od glavnih ljudi u posljednjem štrajku liječnika".

"U tome je bit članka, odnosno pokušaja moje diskreditacije. Slučaj komplikacije nastale pri operaciji u članku je prikazan kao "nemar" uz što je rekonstruirana i priča o tobožnjoj "šutnji" i pokušaju "zataškavanja" slučaja. Novinarka je o svemu "doznala" od bezimenih osoba: "stručnjaka s kojima smo razgovarali", "ginekologa s kojima smo razgovarali", "jednog iskusnog ginekologa", "izvora". Ne treba puno mudrosti niti analitičkih sposobnosti da se utvrdi kako je "izvor" podle, neistinite i zlonamjerne konstrukcije samo jedna osoba. Koliko god anoniman, "izvor" nam nije nepoznat", kaže Goluža.

"Znamo tko je bezimeni izvor"

Dodaje kako se tu radi o čovjeku koji je "sve svoje talente podredio bolesnoj ambiciji, koji je nezakonito sprječavao štrajk kolega, koji je po bolnici snimao razgovore ne bi li osigurao materijal za kompromitaciju kolega, koja je pisao posebna izvješća u kojima je kolege denuncirao".

"Kao liječnik s dugogodišnjom praksom, a posebno sada s iskustvom komplikacije pri zahvatu, koja je na sreću dobro završila, uložit ću još više energije i truda u borbi za bolje uvjete rada liječnika, kako bi se takve ili slične komplikacije što rjeđe događale.

Kompetentna uprava, zdrava radna atmosfera, dobra tehnička opremljenost, manje stresa i nervoze kod liječnika – sve ono za što se zalažem, smanjit će broj komplikacija, ali i pogrešaka koje se također događaju. Samo oni koji ne rade i ne griješe", zaključuje Goluža.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara