Dragan Čović kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjednik stranaka okupljenih oko političkog saveza Hrvatskog narodnog sabora, bit će kandidat za hrvatskog člana BiH Predsjedništva na jesenskim izborima, objavili su u subotu tiskani mediji u BiH.

Nakon sedmosatne sjednice stranačkog vrha, koja je prekinuta u petak navečer, a nastavlja se u subotu, sam Čović nije želio potvrditi tu informaciju. U izjavi za medije rekao je kako njegova stranka neće otkrivati nikakva imena dok se ne utvrde sve liste za opće izbore. "Službene potvrde nećete dobiti. Nije problem prihvaćam li ja ili ne prihvaćam kandidaturu, ja sam tu otklonio onu osobnu dvojbu koju sam imao, ali ja za to nemam potporu svoje obitelji, to je ključna stvar", odgovorio je Čović novinarima na upit hoće li biti kandidat za hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

Pozivajući se na stranačke izvore tiskani mediji su, međutim, objavili da će Čović biti kandidat na izborima u BiH 12. listopada. Po medijskim navodima stranačko vodstvo nije bilo oduševljeno prijedlozima županijskih stranačkih organizacija oko lista za izbore, a tijekom dana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH je prekinuta jer se Čović susreo s predstavnicima desetak stradalničkih organizacija koje traže da kandidati na listama stranaka Hrvatskog narodnog sabora budu čestite osobe i nekompromitirani političari.

Očekuje se da će se stranačko vodstvo liste i kandidate dogovoriti u nastavku sjednice predsjedništva u subotu. U petak je i predsjedništvo HDZ-a 1990. potvrdilo predsjednika Martina Raguža kao kandidata za člana BiH Predsjedništva.

Dragan Čović je jednom bio član Predsjedništva i izabran je 2002. godine, no smijenio ga je visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown 2005. zbog sumnje u korupciju, a sumnje su kasnije otklonjene na suđenju Čoviću pred državnim sudom. Mediji nagađaju i da će Demokratska fronta, stranka aktualnog hrvatskog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, kojemu hrvatske stranke osporavaju legitimitet jer je biran većinskom potporom bošnjačkih birača, također kandidirati Hrvata u utrci za člana Predsjedništva. No, Komšićeva stranka kandidirat će i bošnjačkog kandidata s područja Federacije BiH, odnosno srpskog s područja Republike Srpske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara