Drama u najdubljoj hrvatskoj jami: Ozlijeđeni speleolog osjeća se dobro, spašavanje će trajati 10-ak sati

Drama u najdubljoj hrvatskoj jami: Ozlijeđeni speleolog osjeća se dobro, spašavanje će trajati 10-ak sati

Foto: HGSS

U NAJVEĆEM jamskom sustavu u Hrvatskoj Kita Gaćešina na Velebitu dogodila se nesreća u kojoj je ozlijeđen speleolog.

"Prilikom istraživanja sustava na dubini od 500 metara, njemu je po svemu sudeći, popustio 'spit' (klin) zbog čega je došlo do pada i ozljede", izvijestili su HGSS koji je odmah nakon dojave o nesreći pokrenuo žurnu akciju.

Spašavanje će trajati najmanje 10 sati

U TIJEKU je akcija spašavanja speleologa koji je tijekom noći s četvrtka na petak stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita. Trenutno je na terenu na Crnopcu 90 pripadnika HGSS-a iz stanica Delnice, Gospić, Zagreb, Split, Karlovac, Samobor, Rijeka, Zadar i Pula, dok su se prema Crnopcu uputili i članovi ostalih stanica koji će sudjelovati u ovoj vrlo zahtjevnoj akciji spašavanja.Spasioci na terenu su podijeljeni u timove i raspoređeni u unutrašnjosti jamskog sustava te vrše pripreme. Liječnica Lana Đonlagić spustila se do ozlijeđenog te ga priprema za vrlo naporan u dugotrajan transport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna ekipa u jami pruža vezu kako bi se uspostavila komunikacija s površinom. Kada se izvrše sve pripremne radnje, započet će s transportom i izvlačenjem. Kada sve bude spremno, očekuje se da će transport bez prekida trajati desetak sati. Za sada se sve odvija po planu.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog Marijan Marović u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od -520m u dijelu Nebozemlja, speleolog je uslijed pucanja sidrišne pločice "proklizao" po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije u mogućnosti samostalno izaći van. Inače, za spuštanje do dijela gdje se dogodila nesreća obično se dolazi za oko 3.5 sati ako je jama pripremljena za napredovanje.

U tijeku je sastanak spašavatelja u kojem se razrađuju detalji vezani za tehničko opremanje jame i transport unesrećenog.

Oko 17.30 sati napokon je uspostavljena komunikacija s liječnicom iz jame. Unesrećeni se osjeća dobro, no zbog ozljede se ne može kretati. 

Najdublja pećina Dinarskog krša

Kita Gaćešine je najdublja pećina Dinarskog krša. Prošle godine su hrvatski speleolozi izračunali da je jamski sustav dugačak 20656 metara, što je stotinjak metara duže od slavne slovenske Postojnske jame. Razlika između najviše i najniže točke Kite Gaćešine je 580 metara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara