Drama u zraku: Turski avion bez najave 17 minuta prelijetao hrvatski zračni prostor

Drama u zraku: Turski avion bez najave 17 minuta prelijetao hrvatski zračni prostor

Foto: Hina

U HRVATSKOJ kontroli zračne plovidbe na Plesu operator je na radaru vidio nepoznati zrakoplov koji je dolazio iz BiH prema našoj granici.

Turski manji poslovni zrakoplov Embraer Phenom 300 E55PBio 28. siječnja prijavio se kontroli leta u Beogradu i nije se odjavio, ali je izgubio vezu s kontrolom leta u Zagrebu. Naš operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, ali nije uspijevao.

Kad je ušao u hrvatski zračni prostor kod Udbine kontrola leta odmah je obavijestila operativno središte Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji su kontaktirali zapovjedništvo NATO-a. Nastala je drama.

Migovi u pripravnosti

"Jedinstveni smo prostor NATO-a i njihova procjena je bila da čekamo. Rekli su nam da zrakoplov pratimo na radaru i budemo spremni. MIG-ovi su bili u pripravnosti", rekla je Indexu Ana Bulić, glasnogovornica Ministarstva obrane.

Prelet preko našeg prostora trajao je 17 minuta, a naše zrakoplovstvo je bilo na nogama.
Bulić tvrdi da nema govora o tome da MIG-ovi nisu bili spremni ili da su pokvareni.

"Mi bi ih stigli, ali bi im bili na repu. Zato su se odlučili za intervenciju Talijana", objasnila je Bulić.

Konačno, iznad sjevernog Jadrana, u visini Umaga, u međugraničnoj morskoj zoni između Italije i Hrvatske presrela su ga dva talijanska presretača lovca. Nakon presretanja i provjere Talijani su dopustili zrakoplovu da nastavi put prema svom odredištu Ženevi. Za cijelu zbrku navodno neće platiti nikakvu kaznu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara