Drami oko europskog proračuna ne nazire se kraj: Parlament protiv proračuna, Hrvatska zadovoljna dogovorom

Drami oko europskog proračuna ne nazire se kraj: Parlament protiv proračuna, Hrvatska zadovoljna dogovorom

Foto: AFP

DRAMI oko europskog proračuna ne nazire se kraj. Iako su šefovi država i vlada pobjedonosno najavili da je dogovor postignut, Europski parlament teško će ga prihvatiti u ovom obliku. Premijer Zoran Milanović zadovoljan je onim što je Hrvatska postigla, no dosta je pesimističan oko atmosfere koja se stvara u Bruxellesu.

Upravo smo se dogovorili o proračunu - zadovoljno je objavio predsjednik Vijeća Herman Van Rompuy dok je istovremeno šok stigao iz druge dvorane, od predsjednika Parlamenta Martin Schulza..

"Proračun o ovom obliku, s ovim ogromnim rezom i promjenom prioriteta ne možemo prihvatiti. Osim toga, ovime idemo prema trajnom deficitu, a to je zabranjeno". Najviše se za štednju zalažu Britanci, što Shulza posebno smeta. Osvrnuo se na izjavu britanskog ministra financija da će oni platiti samo ono što je njihova obveza, neovisno o tome što drugi odluče.

"To je protiv Ugovora. I to dolazi od ministra čija zemlja nije sigUrna hoće li do kraja ovog proračunskog perioda uopće biti članica", ironičan je Schulz. No britanski premijer David Cameron vrlo je jasan kada je u pitanju odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se moram vratiti u britanski parlament i pitati: ovo je dogovor, hoćete li to podržati. Angela mora ići u njemački parlament. Mi smo ti koji od poreznih obveznika trebamo tražiti taj novac i tu je prava odgovornost", objasnio je Cameron.

Milanović: Zadovoljni smo postignutim

Premijer Milanović sinoć je izjavio da je zadovoljan postignutim u okvirima i ograničenjima koje Hrvatska ima.

"Mogu reći da je. Obzirom da nismo članica i da nemamo, da se grubo izrazim kao drugi pravo veta, mogli smo samo pokušati nagovarati. I uspjeli smo u tome da se na nas primjenjuje pravilo N+3, dakle, da sredstva koja dobijemo možemo koristiti duže". Milanović se danas u Torinu, gdje je sudjelovao na konferenciji koja je okupila vrh europske političke ljevice, osvrnuo na atmosferu koja vlada u Bruxellesu. Kazao je da ga to sve podsjeća na filmski citat: "Vidio sam stvari koje vi, ljudska bića, ne možete ni zamisliti." Veliki pljesak zaradio je komentarom da je u Europskom Vijeću previše puta vidio nacionalističke interese i provincijalne strahove od preuzimanja odgovornosti, te zaKljučio da trebamo "više Europe i više zajedničkog interesa kada je u pitanju Europska unija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara