Dražen Majić objasnio Milanoviću kako se štiti država koja se voli, HRT ga kažnjava

Foto: HRT

DRAŽEN MAJIĆ, novinar i urednik HTV-a, objavom Otvorenog pisma premijeru Zoranu Milanoviću povrijedio je HRT-ov Etički kodeks. Takvu odluku donijelo je Etičko povjerenstvo javnog servisa, temeljem prijave Majićevog nadređenog Tomislava Špoljara, v.d. rukovoditelja Informativnog medijskog servisa (IMS).

> Dražen Majić pisao Milanoviću: "Premijeru, ovako se štiti država koja se voli"

Špoljar je Majića prijavio zbog pisma kojeg je HTV-ov novinar objavio na svom Facebook profilu, a koje je prenio i Index. Upravo tekst objavljen na Indexu je Špoljar dostavio Etičkom povjerenstvu kao dokaz da je Majić neovlašteno javno istupio.

Šef IMS-a pred Povjerenstvom je posvjedočio da Majić nije tražio dozvolu za ovakav javni istup. Etičko povjerenstvo utvrdilo je da je Majić povrijedio članke 47. i 48. Etičkog kodeksa, odnosno da je narušio ugled i vjerodostojnost HRT-a.

Milanović optužio HRT za hajku, Majić mu odgovorio

U svom pismu je Majić, koji je u HRT-ovim informativnim emisijama radio priloge o temi predstečajnih nagodbi, odgovorio na premijerovu tvrdnju da je u tijeku "hajka protiv Vlade, u kojoj sudjeluje i HRT". Kazao je to Milanović u nervoznom intervjuu kojeg je dao HTV-ovoj novinarki Anki Bilić Keserović, upravo kada je govorio o razotkrivenim nepravilnostima vezanim za instituciju predstečajnih nagodbi.

U pisanom očitovanju koje je dostavio Etičkom povjerenstvu, Majić je kazao da je u otvorenom pismu koje je uputio Milanoviću bio vjerodostojan i odmjeren. Smatrao je, tvrdi, da je na premijerovu izjavu o "hajki protiv Vlade" morao reagirati, s obzirom da se i osobno osjetio prozvanim, a HRT ga nije zaštitio.

"Dražen Majić tvrdi, obzirom da ni dva dana nakon premijerove izjave HRT nije reagirao na tu, po njemu, prilično tešku i ozbiljnu optužbu, a uzimajući činjenicu da se premijer referirao na priloge u čijoj je produkciji značajno sudjelovao i on, odlučio je odgovoriti sam. Ističe da se novinarstvom ne bavi hajkački, niti se koristi metodama hajke, kao i da su svi sporni prilozi odobreni na uređivačkim kolegijima, pa je od urednika emisija, očekivao reakciju i zaštitu kuće. Kako je ona izostala, navodi da je u samom uvodu pisma jasno istaknuo da se ne radi o službenom stavu HTV-a već o njegovom osobnom pismu", stoji u obrazloženju odluke Etičkog povjerenstva.

U svom očitovanju Majić je također naveo da je javni servis sasvim ignorirao optužbe za provođenje hajke, koje su i prije Milanovića izrekli Anton Kovačev, Slavko Linić i Branko Šegon. HRT ni u tim slučajevima nije reagirao.

Pritisci zbog Linića i Šegona?

Majić je Povjerenstvu također kazao "da ovu prijavu doživljava kao nastavak pritiska kojem je izložen otkako se bavi slučajem Šegon i predstečajnim nagodbama". Da se radi o vidu pritiska, smatra Majić, dokazuje i činjenica da je prijavljen zbog teksta kojeg je objavio na Facebooku.

Naime, u svom očitovanju Majić je naveo i da brojni urednici i novinari HTV-a svakodnevno objavljuju statuse na Facebooku u kojima kritiziraju poteze vlade ili oporbe, te otvoreno iskazuju svoje političke stavove. Zbog takvih istupa do sada nije bio običaj prijavljivati novinare Etičkom povjerenstvu.

Ipak, Etičko povjerenstvo je zaključilo da Majić nije smio objaviti svoje Otvoreno pismo Milanoviću. Njihovo je mišljenje da novinari HRT-a moraju ostati nepristrani, odnosno da ne mogu zauzimati političke pozicije niti sudjelovati u kontroverznim političkim raspravama. Kakve sankcije Majiću prijete zbog kršenja Etičkog kodeksa, za sada nije poznato, ali za očekivati je da će dobiti samo upozorenje.

Na kraju, valja spomenuti da Nikola Kristić, predsjednik Etičkog povjerenstva HRT-a, koje je donijelo odluku protiv Majića, nije želio sudjelovati u odlučivanju o ovom slučaju. Kristić se sam izuzeo iz rasprave i glasanja zato što je s Majićem ranije vodio sudski spor. Kristićevo izuzeće u svom očitovanju zatražio je i Majić. Etičkim povjerenstvom HRT-a u donošenju odluke protiv Majića zbog toga je predsjedala Marija Gerbec Njavro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara