Drugi krug predsjedničkih izbora u Poljskoj: "Bit će tijesno"

Drugi krug predsjedničkih izbora u Poljskoj: "Bit će tijesno"

Foto: FAH

POLJACI u nedjelju u drugom krugu izbora biraju predsjednika države, a ishod utrke između branitelja dužnosti Bronislawa Komorowskog i konzervativnog izazivača Andrzeja Dude krajnje je neizvjestan.

Agencije javljaju kako se čini da je birača u nedjeljno jutro nešto više na biralištima nego u prvom krugu prije dva tjedna.

"Mi ćemo za Dudu", rekao je agenciji AFP jedan bračni par. "Ne toliko za njega, koliko protiv Komorowskog".

Jedan je umirovljenik pak kaže da je on za aktualnog predsjednika "jer je ozbiljan i čvrst čovjek".

U prvom krugu Duda je osvojio 34,7, a Komorowski 33,7 posto glasova. Bilo je to iznenađenje jer je Komorowski (62), kandidat vladajuće Građanske platforme koji je predsjednik postao na izborima nakon pogibije Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći 2010, imao veliku prednost u anketama.

Duda (42) je kandidat oporbene desne stranke Pravo i pravda koju vodi Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac bivšeg predsjednika Lecha.

Ankete su uoči drugog kruga prednost davale Dudi od dva do četiri posto glasova.

Analitičari: Bit će tijesno, ankete su na marginama statsitičke pogreške

Iako su predsjedničke ovlasti ograničene svi se stručnjaci slažu da će predsjednički izbori utjecati na predizbornu utrku za parlamentarne izbore koji se održavaju na jesen. Pobijedi li Duda na predsjedničkim izborima, znatno će se poboljšati izgledi vođe PiS-a Jaroslawa Kaczynskog da ponovo bude imenovan premijerom, nakon osmogodišnje vladavine liberalne Građanske platforme.

Kaczynski, poučen iskustvom poraza od Komorowskog prije pet godina, predizbornoj kampanji bio je iznimno suzdržan i sve je karte bacio na mladog i dinamičnog Dudu.

Analitičari tvrde da je nemoguće predvidjeti pobjednika. "Bit će jako tijesno, ankete su u marginama statističke pogreške", rekao je AFP-u politolog Stanislaw Mocek s Poljske akademije znanosti.

Svjesni toga, obojica kandidata putovala su zemljom i održavali skupove do zadnjeg trenutka kampanje. Protestni kandidat, rocker Pawel Kukiz koji je osvojio senzacionalnih 20 posto u prvom krugu pozvao je birače da izađu na glasanje, ali nije im savjetovao koga da izaberu.

Komorowski i Duda ogledali su se i u dvjema televizijskim debatama.

Aktualni predsjednik ponavljao je da je Poljskoj mjesto u EU-u i NATO-u, što je jamstvo njezine sigurnosti i napretka. Svoje političko iskustvo smatra najvećom prednosti u odnosu na Dudu.

Njegov je suparnik govorio da su mu nacionalni interesi na prvom mjestu i još jednom obećao da će sniziti dob za umirovljenje sa 67 na 65 godina i smanjiti poreze.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a izlazne ankete očekuju se odmah potom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara