Državna zgrada nije dovoljno dobra za Zmajlovića: Unajmljuje urede za 31 milijun kuna

Foto: Hina

VLADA Zorana Milanovića na svojoj 126. sjednici održanoj 28. studenog prošle godine odobrila je Fondu za zaštitu okoliša zakup 5452 kvadrata uredskog prostora u Zagrebtoweru. Najam za razdoblje od pet godina koštat će 31.831.288 kuna.

> Ministarstvo: Zmajlović u zakup ne uzima 5400 nego 9400 kvadrata

U Zagrebtower, privatni neboder u vlasništvu austrijskog Europolisa, trebao bi se preseliti gotovo kompletni resor ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića. Predviđeno je bilo da se u urede u Zagrebtoweru usele djelatnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Agencije za zaštitu okoliša, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zmajlović je tvrdio da će se na ovaj način troškovi smanjiti, i to za čak 27 posto. Od ušteda, međutim, neće biti ništa. Ne samo da su režije i najam u Zagrebtoweru skuplje nego u uredima koje sada koriste zaposlenici Zmajlovićevog resora, već propada i čitava ideja objedinjenja: u novim uredima neće biti dovoljno mjesta za sve!

Kvadrat s režijama u Zagrebtoweru šest eura skuplji

Index je u posjedu dokumenta "Izvješće i prijedlog objedinjenja na jednoj lokaciji". Dokument su za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradili Zmajlovićev zamjenik Hrvoje Dokoza, glavna tajnica ministarstva Silvia Cikoš i Zmajlovićev savjetnik Domen Verdnik.

U ovom dokumentu, koji je poslan na Vladu, stoji da se trenutno za najam prostora u kojem djeluju uredi iz Zmajlovićevog resora troši 11,19 eura po metru kvadratnom. U ovu su cijenu uračunati i troškovi režija. Cijena najma u Zagrebtoweru, prema dokumentu koji je sastavilo Zmajlovićevo ministarstvo, zajedno s režijama iznosi 17,09 eura po kvadratu.

Cijena kvadrata i režija u Zagrebtoweru je, kako se vidi iz priloženog, gotovo šest eura skuplja. Mjesečni najam prostora na različitim lokacijama ukupne površine 9432 kvadratna metra, u kojima trenutno posluju zaposlenici Zmajlovićevog ministarstva, državu tako košta 705.505 kuna. Prostor od 8276 kvadrata u Zagrebtoweru, za koji je rađena projekcija, mjesečno bi koštao 1.074.705 kuna. Gotovo 400 tisuća kuna više.

Nema mjesta za sve

Zmajloviću je, međutim, Vlada odobrila najam znatno manjeg prostora u Zagrebtoweru. U projekciji koju je sastavilo Zmajlovićevo ministarstvo, stoji da im je potrebno 8276 bruto kvadrata. U bruto kvadraturu osim uredskog prostora uračunat je i prostor koji se ne koristi direktno za rad, poput npr. hodnika. No, na sjednici Vlade je Zmajlovićevom Fondu za zaštitu okoliša odobren zakup tek 5452 bruto kvadrata prostora.

I tu su zapravo nastali problemi. Glavno opravdanje preseljenja Zmajlovićevog resora u Zagrebtower bilo je objedinjenje svih zaposlenika na jednoj lokaciji. No, u zakupljene urede u Zagrebtoweru, kako Index doznaje od izvora iz Ministarstva zaštite okoliša, uopće ne mogu stati svi zaposlenici Zmajlovićevog resora.

Mjesta neće biti za 50 djelatnika Državnog zavoda za zaštitu prirode. Također, gotovo je sigurno da u prvom valu preseljenja u Zagrebtower neće biti useljeni ni djelatnici Agencije za zaštitu okoliša, njih ukupno 86. Iako je odobrenje za zakup prostora Zmajlović od Vlade dobio još u studenom prošle godine, njegov resor nije još preseljen u Zagrebtower. Kada će do preseljenja doći - ne zna se.

Pitanje je, naime, mogu li u urede u Zagrebtoweru uopće stati svi djelatnici Zmajlovićevog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša. Ove dvije institucije trenutno imaju 445 djelatnika, koji su smješteni u uredski prostor bruto površine 7905 kvadratna metra. Zakupljeni prostor u Zagrebtoweru je 2500 kvadrata manji.

Državna zgrada im nije bila dobra

Priča oko objedinjenja na jednoj lokaciji tako pada u vodu, a zajedno s njom i tvrdnje da se Zmajlovićev resor u Zagrebtower seli radi ušteda. Ukoliko za djelatnike AZO-a i DZZP-a na novoj lokaciji ne bude dovoljno mjesta, i dalje će se morati plaćati uredskih prostora u kojima su trenutno smješteni, a koji godišnje košta 1.175.948 kuna.

Ukoliko je Zmajlović doista želio uštedjeti državni novac, mogao je djelatnike iz svog resora objediniti u nekom od prostora koji su već u vlasništvu Republike Hrvatske pa najam ne bi ni trebalo plaćati. Takav je primjerice prostor u Krajiškoj ulici u Zagrebu koji je, kako doznajemo od izvora iz Zmajlovićevog ministarstva, i bio ponuđen Ministarstvu zaštite okoliša.

Useljenje u ove državne prostorije je, međutim, odbačeno uz obrazloženje - da bi to bilo preskupo. Prostor u Krajiškoj je, naime, trebalo urediti i adaptirati, što bi ukupno koštalo oko osam milijuna kuna. Petogodišnji najam u Zagrebtoweru, naglasimo još jednom, košta gotovo 31,2 milijuna kuna.

Šutnja iz ministarstva

Zbog čega je, dakle, Zmajlović djelatnike svog ministarstva odlučio preseliti baš u Zagrebtower? Jasan odgovor na ovo pitanje nikada nije ponuđen, iako smo i to pokušali doznati od Zmajlovićeve glasnogovornice Dijane Sušac. U prosincu prošle godine poslali smo joj dva upita u kojima smo tražili obrazloženje odluke preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i pripadajućih mu institucija u Zagrebtower.

Niti na jedan upit nismo dobili pismeni odgovor, iako nam je po Zakonu o pravu na pristup informacijama moralo biti odgovoreno u roku od dva tjedna. Između dva naša upita Zmajlovićeva je glasnogovornica sazvala press konferenciju, na kojoj je govorila upravo o preseljenju u Zagrebtower. Sušac je tada tvrdila da će cijena prostora u Zagrebtoweru biti 8,03 eura po kvadratnom metru, te da će uštede biti ostvarene na troškovima za režije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara